Foto: Tuzlanski.ba

TasteAtlas (www.tasteatlas.com), svjetski atlas hrane, objavio je godišnju ljestvicu najboljih tradicionalnih jela na svijetu.

Pizza Margherita iz Napulja, Italija proglašena je najboljim tradicionalnim jelom na svijetu. Turski Adana Kebap je drugi, a japanski Ramen treći.

Ćevapi su proglašeni 30. najboljim tradicionalnim jelom na svijetu. Bosanska kuhinja je proglašena 25. najboljom kuhinjom na svijetu, dok je Sarajevo proglašeno 28. najboljim gradom na svijetu za tradicionalnu hranu.

Ovdje možete pogledati popis svih bosanskih jela: www.tasteatlas.com/bih

TasteAtlas sadrži bazu od više od 10,000 tradicionalnih jela i lokalnih proizvoda. Top liste su složene na temelju 63,402 priznatih glasova korisnika.

Cijelu listu možete pogledati ovdje: www.tasteatlas.com/best

Najbolji tradicionalni restorani

Pizza Napoletana u pizzeriji L'Antica Pizzeria da Michele (Napulj, Italija) proglašena je najboljim kultnim restoranskim jelom na svijetu. Drugi je Cheeseburger u restoranu Emily u New Yorku, a treći Hummus u Abu Hassanu u Tel Avivu, Izrael.

Cijelu listu najboljih tradicionalnih restoranskih jela i legendarnih restorana starijih od 100 godina pogledajte ovdje: www.tasteatlas.com/best/restaurants

Najbolja jela po kategorijama

Najbolja tradicionalna kuhinja - Talijanska
Najbolja regija za tradicionalnu hranu - Emilia-Romagna (Italija)
Najbolji grad za tradicionalnu hranu - Pariz (Francuska)
Najbolji sir - Brillat-Savarin (Francuska)
Najbolji desert - Chocotorta (Argentina)
Sve kategorije i Top 5 hrana po državi: www.tasteatlas.com/best