Foto: Tuzlanski.ba

Bruce Lee (pravo ime Li Juen Kam) bio je div među ljudima, živa legenda, poznat po svijetu kao najveći borac dvadesetog stoljeća. 

Bruce Lee rođen je u San Franciscu 27. novembra 1940. godine u Kineskoj četvrti, u godini Zmaja, kao Lee Jun Fan što znaći onaj koji se vraća.

Bruce-LeeU filmovima je glumio od malih nogu te je tako zabilježeno da je svoju prvu ulogu ostvario kad mu je bilo manje od godinu dana u filmu "Golden Gate Girl". Tokom svoje filmske karijere snimio je više od 30 filmova te je žanr borilačkih filmova (kung-fu film) učinio svjetski popularnim i utjecajnim. Iako je službeni uzrok njegove smrti edem na mozgu, postoje i mnoge teorije zavjere koje sugeriraju kako njegova smrt nije bila prirodna.

Iako je od tragične i misteriozne smrti Brucea Leeja prošlo već 40 godina, njegovi filmovi se i danas prikazuju, a on je i dalje ikona popularne kulture, nadahnuće ne samo mnogobrojnim mladima, nego i filmašima, reperima, dizajnerima. Na njegov grob u Seattleu netko svaki dan stavlja svježe cvijeće, a životopis "The Bruce Lee Story" (Priča o Bruceu Leeju), koju je napisala njegova udovica Linda Lee, doživjela je već 14 izdanja.

Dokaz da Bruce Lee još uvijek živi i da nije zaboravljen je video u prilogu članka. Upravo Bruce Lee i njegovi filmovi bili su inspiracija za jednog mladića da skoro do savršenstva izvježba sve njegovo pokrete, pogledajte. (Tuzlanski.ba)