Foto: Tuzlanski.ba

Grad Shiraz na jugu Irana je dom tri prelijepe džamije koje se nalaze jedna pored druge. Međutim, ono što ih izdvaja od ostalih je prelijepa i jedinstvena arhitektura.

Glavna od tri komšijske džamije je Shah Cheragh, izgrađena u 12. vijeku. Njena fasada je zaista impresivna sa zlatnim minaretima i mozaicima, ali njen najzanimljiviji dio krije se unutra. Cijela unutrašnjost ove džamije dekorisana je milionima staklića i kristalnim lusterima koji djeluju kao da su šljokice.

Odmah pored nje nalazi se džamija Nasir al-Mulk, koja je posebna po prozorima od obojenog stakla u unutrašnjosti sobe za molitvu. Ako je posjetite ujutru, sunčeva svjetlost probijaće se kroz obojeno staklo i ocrtavati najrazličitije šarene oblike, poput kaleidoskopa. Ova džamija izgrađena je 1888. godine, a poznata je i pod imenom Ružičasta džamija, zbog toga što je u unutrašnjosti dekorisana ružičastim pločicama.

Preko puta nalazi se džamija Vakil, izgrađena između 1751. i 1773. godine. Ona posjeduje ogromnu sobu za molitvu ukrašenu spiralnim stubovima, mozaicima i lukovima. I oni koji nisu muslimanske vjeroispovijesti smiju da posjete ove džamije, ali su kamere i fotoaparati obično zabranjeni, a žene moraju da obuku čador prilikom posjete njima.

(blic.rs)