Foto: Tuzlanski.ba

Ovi proizvodi su zaista obogatili njihove vlasnike...

1. Tamagotchi

Zarada: 900 miliona dolara

proizvodi-001Spas za svakog roditelja, ovi virtualni ljubimci vladali su sredinom devedesetih. Procjena je kako je prodano 76 miliona malih ručnih čuda.

2. Lažni zubi

Zarada: 50 miliona dolara

proizvodi-002Ideja koja je obogatila Jonaha Whitea je bila da izradi lažne zube koji bi podsjećali na nekog rednecka. Naravno, uspio je i od 1993. godine zarađuje milione.

3. Crocsice

Zarada: Milijarda dolara godišnje

proizvodi-003Ako stavimo na stranu Crocsice kao neizbježan ljetni detalj, one ipak nisu pravi modni favorit. Nastale su između par prijatelja kako bi se u nečem mogli šetati kada su u spa centru, i postale su globalno čudo.

4. Post-It

Zarada: Milijarda dolara godišnje

proizvodi-004Post-It je nastao slučajno u 3M tvornici kada su testirali ljepilo za papir. Odlučili su to ponuditi i od tada zarađuju kao ludi iako je patent istekao u devedesetim.

5. Riba koja govori

Zarada: Nepoznata

proizvodi-005Sigurno se sjećate ribe koja govori i pjeva. Gemmy Industries, tvorac tog čuda, nikada nisu objavili tačnu zaradu, ali je procjena kako se radi o nekoliko stotina miliona.

6. Opruga Slinky

Zarada: 3 milijarde dolara

proizvodi-006Ova opruga nastala je od strane jednog inženjera 1943. godine kada je htio stabilizirati teret na brodu. Uočio je kako se zanimljivo kreće po stepenicama i uložio 500 dolara u proizvodnju. Prvih 400 komada je prodano u jednom danu i sve ostalo je historija. Od 1945 do 2005. godine ukupno je prodano 300 miliona.

7. Voda u boci

Zarada: +60 milijardi dolara godišnje

proizvodi-007Iako imamo vjerovatno najkvalitetniju vodu na svijetu, voda u boci je nešto što se mora imati. Potrošnja svake godine raste za što smo zaslužni upravo mi.

8. Dekica Toplica

Zarada: 500 miliona dolara

proizvodi-008Priznajte, čitate ovaj članak zamotani u svoju dekicu toplicu. Niste jedini jer je ukupno prodano više od 30 miliona komada.

9. Furby

Zarada: 500 miliona dolara godišnje (na vrhuncu)

proizvodi-009Jedan od prvih uspješnih kućnih “robota” bio je Furby. S početnom cijenom od 35$ osvojio je svakog.

10. Kleenex maramice

Zarada: 1.7 milijardi dolara godišnje

proizvodi-010Početno reklamiran 1924. godine kao sredstvo za skidanje šminke, maramica je postala pravi hit, pogotovo kada se predstavilo kao sredstvo za sprečavanje širenja gripe i prehlade, piše Macho.hr.

11. Kamen ljubimac

Zarada: 6.1 milion dolara

proizvodi-011Nakon što je izludio slušajući svoje prijatelje o njihovim problemima s kućnim ljubimcima, Gary Dahl odlučio je prodavati ljubimca s kojim nema puno brige – kamen. Uz kamen dolazilo je uputstvo na 32 stranice i što mu je na kraju donijelo vrlo lijep džeparac.

(Tuzlanski.ba)