Provjera fokusa do sada je uglavnom bila niz složenijih testova, no američki istraživači sada su osmislili test koji otkriva nivo nečije usredotočenosti u svega nekoliko sekundi.

Test fokusa: Pokušajte pronaći slovo "T" u manje od 10 sekundi
Foto: Jons Hopkins University I Youtube | Test fokusa

Nedavno istraživanje stručnjaka američkog Univerziteta Johns Hopkins predstavila je brzi test za mjerenje fokusa, koji traje manje od 10 sekundi.

Za razliku od tradicionalnih metoda koje zahtijevaju mentalnu aritmetiku ili prisjećanje, ovaj novi zadatak se oslanja na vještine vizualnog pretraživanja.

Učesnici gledaju zaslon ispunjen raznim simbolima u tri boje i od njih se traži da pronađu određeno slovo, poput slova "T".

U nekim slučajevima učesnicima se kaže da ignorišu određenu boju, poput recimo crvene, odnosno da slovo "T" neće biti crveno.

Istraživanje je otkrilo da su oni koji su mogli aktivno filtrirati nevažne informacije brže pronašli slovo, naročito nakon nekoliko krugova vježbanja.

Kako je više distrakcija bilo ignorisano, učesnici su poboljšali svoju sposobnost lociranja slova T.

Tamna strana pažnje

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Psychological Science te produbljuju naše razumijevanje načina na koji mozak obrađuje informacije i uloge selektivne pažnje. Profesor Howard Egeth sa spomenutog američkog sveučilišta taj je fenomen nazvao tamnom stranom pažnje.

To je u suprotnosti s ranijim istraživanjima koja su tvrdila da distrakcije uvijek usporavaju proces traženja. Glavni autor istraživanja Corbin A. Cunningham naglasio je njegove implikacije u stvarnom svijetu.

"Pojedinci koji izričito ignorišu ometajuće informacije poboljšavaju svoju izvedbu vizualnog pretraživanja, kritičnu vještinu za profesionalne pretraživače, poput radiologa i pregledača prtljage u zračnim lukama. Ovaj rad ima potencijal pomoći zanimanjima koja se oslanjaju na vizualno pretraživanje informirajući buduće programe obuke", istakao je Cunningham.