Ginisova knjiga rekorda otkrila je svoje najčudnije i najluđe vratolomije iz 2024. uoči svoje 70. godišnjice u svom najnovijem izdanju knjige iz 2025. godine.

Ovo su najluđi i najčudniji Ginisovi rekordi oboreni ove godine
Foto: Guinness World Records | Ginisov rekord

To je uključivalo tinejdžera sa ogromnim stopalima, nepristojnom količinom sljeza i impresivnim trikovima koje su izvodili psi. 

Najveće ruke na tinejdžeru i  najveća stopala na tinejdžeru

Upoznajte Erica, 16-godišnjaka iz Mičigena, koji ima najveće ruke i stopala od svih tinejdžera. Za razliku od prosječnog muškarca koji nosi veličine između 9 i 12, prema Healthline-u , Eric nosi veličinu 23. Iako je uspio pronaći svoju rijetku veličinu cipela, muči se da pronađe rukavice koje odgovaraju njegovim rukama većim od života.

“Može biti teško nositi se s ljudima koji ponekad bulje ili postavljaju pitanja, ali to vam daje više mogućnosti da upoznate zaista sjajne ljude”, rekao je Eric za Ginisovu knjigu rekorda.

Od malih nogu, Eric je znao da se razlikuje od svojih vršnjaka. Uvijek je bio najveći i najviši u učionici, ali mu je porodica pomogla da prihvati njegovu veličinu.

„U redu je isticati se“, izjavio je Eric. 

Većina psećih trikova izvodi se pod vremenskim ograničenjem

Bonnie i Simba, dva psića iz Ujedinjenog Kraljevstva, postavili su rekord za većinu trikova sa psima izvedenih pod vremenskim ograničenjem.

Goniči drže nekoliko rekorda u svojim trikovima sa šapama za najbrže vrijeme da završe 10 bočnih skokova dva psa za 16,78 sekundi.

Oni također sadrže broj boca koje pas deponuje u kantu za reciklažu u jednoj minuti, a to je 16, i broj kovanica, 13, koje pas deponuje u bocu u jednoj minuti.

Na kraju, ali ne i najmanje važno, Bonnie i Simba drže rekord po broju odjeće koju je pas objesio na konop za pranje u jednom minutu, sa 17 predmeta.

Najveća kolekcija Squishmallows-a

Sabrina Dausman, 27, iz Illinoisa, ima kolekciju od 1.528 Squishmallows-a , čime je stekla titulu najveće vlasnice kolekcije na svijetu.

Njena zaljubljenost u plišane igračke počela je 2018. kada je ugledala "Fern the Valentine's Fox" u Walmartu.

“Samo je bilo namijenjeno meni da ih skupim!” Dausman je priznao.

Kolekcionarka Squishmallows planira nastaviti prikupljati plišane jastuke i kreirati vlastite Squishmallows po narudžbi u bliskoj budućnosti.

Najteže povlačenje sa utezima u jednom ponavljanju u invalidskim kolicima

Adnan Almousa Alfermli, 25, iz Sirije, krunisan je za najteže povlačenje sa utezima u invalidskim kolicima sa jednim ponavljanjem. Rekorder je podigao 71,8 funti dok je sjedio u svojim invalidskim kolicima.

Većina stražnjih 540 skejtbord trikova u jednoj minuti

Ema Kawakami, 9, vladala je sa najviše 540 stražnjih skejtbord trikova u jednoj minuti. Japanska skejtborderka je izvela 13 trikova za 60 sekundi.

Izdanje Guinnessove knjige rekorda 2025., objavljeno 12. septembra, ima podužu listu rekordnih dostignuća koja se proširuju izvan trikova sa skejtbordom i masivnih kolekcionarskih predmeta. To uključuje 2.115 zapisa, kao što su najviše hodanja unazad u 30 sekundi, najviši Gundam kostim, najveća električna četkica za zube, najviše mađioničarskih trikova izvedenih u jednoj minuti i najveća kolekcija ludih vozila u muzeju.

„Tokom prošle godine pregledali smo skoro 30.000 prijava, a rezultat je knjiga prepuna hiljada neverovatnih činjenica i podviga u kojima će uživati ​​cela porodica“, rekao je Craig Glenday, glavni urednik Guinnessove knjige rekorda.