"Ovo je situacija koja se u prijelaznom periodu godinama ponavlja u Tuzli."

Demokratska fronta Tuzla: SDP gospodari grada pustite građanima grijanje
Foto: Tuzlanski.ba | 27.000 korisnika se doslovno smrzava

Obzirom na značajan temperaturni pad tokom posljednjih dana, Demokratska fronta Tuzla uputila je saopštenje za javnost kojim poziva nadležne da po hitnom postupku započnu program probnog grijanja u noćnim satima.

Saopštenje prenosimo u cijelosti: 

"Tarifnim pravilnikom Centralnog grijanja Tuzla definisano je da sezona grijanja može početi najranije 1.oktobra, ako se mjerenjem ustanovi da temperatura zraka, mjerena tri dana uzastopno, u 21 sat iznosi 12 stepeni.

Šta da očekuju građani kada se to desi prije 1.oktobra?

Svjedoci smo da se temperature tokom noći posljednjih sedam dana spuštaju ispod 10 stepeni. 27.000 korisnika sistema centralnog daljinskog grijanja u Tuzli se doslovno smrzava. Hladnoću najteže podnose naši najstariji i najmlađi sugrađani.

Ovo je situacija koja se u prijelaznom periodu godinama ponavlja u Tuzli. Krajnje je vrijeme da  Gradsko vijeće Tuzla i menadžment JKP Centralno grijanje pronađu rješenje i omoguće cjelogodišnje funkcionisanje centralnog grijanja  na sasvim dovoljnom niskom režimu u ovakvim i sličnim situacijama. Uvažavajući činjenicu da Termoelektrana i Centralno grijanje Tuzla tehnički grijanje mogu isporučivati tokom cijele godine, stiče se dojam da nekome nedostaje dobre volje.

U međuvremenu i dok čekamo izmjene  Pravilnika koji nam "ne dozvoljava pristup grijanju" od menadžmenta Centralnog grijanja Tuzla tražimo da promptno započnu program probnog grijanja u noćnim satima", navodi se.