Udruženje Pomozi.ba doniralo je 100.000 konvertibilnih maraka (KM) Udruženju oboljelih i liječenih od karcinoma dojke i ginekoloških karcinoma Renesansa kako bi ženama koje se bore s ovom vrstom karcinoma bar malo olakšali život.

Pomozi.ba doniralo 100.000 KM Udruženju oboljelih od karcinoma dojke Renesansa
Foto: Pomozi.ba

Udruženje Renesansa ove godine obilježava 25 godina postojanja. Trenutno ima oko 200 aktivnih članica, ali svakodnevno dobija poruke, pozive iz cijele BiH od oboljelih žena i trudi se da bude podrška u svakom smislu ženama koje prolaze kroz dugotrajno i iscrpljujuće liječenje.

Do sada je preko 6.000 aktivnih članova prošlo kroz udruženje, a preko hiljadu žena je koje ne dolaze na aktivnosti, ne plaćaju članarinu, ali se javljaju s vremena na vrijeme, po individualnoj potrebi.

"Trudimo se da svakome pomognemo, savjetom, lijepom riječju, a u našem udruženju se stalno održavaju brojne radionice, psihoterapija, druženja koji su neophodni za svaku oboljelu ženu tokom procesa liječenja i oporavka. Nažalost, živimo u zemlji u kojoj je zdravstvo decentralizovano i samim tim jako loše organizovano, pa se često uključujemo u borbu za prava onkoloških pacijenata", rekla je Enida Glušac, predsjednica Udruženja Renesansa.

Besima Kašibović, jedna od članica Renesanse, i sama oboljela je naglasila da onkološki pacijenti prolaze kroz agoniju tokom liječenja zbog nemogućnosti kupovine potrebnih lijekova.

"I moja kćerka Imela je oboljela od karcinoma, kao i mlađa kćerka Amila koja je prošle godine preselila. Sedam godina se moja porodica bori protiv karcinoma, u tri godine smo oboljele sve tri. Suprug je preminuo u međuvremenu i ostale smo samo Imela i ja. Amila je poslije recidiva karcinoma bila na listi čekanja, čekala je predugo pametni lijek. Kada ga je dobila, bilo je kasno", prisjetila se Kašibović izrazivši ogromnu zahvalnost Pomozi.ba koji je velika podrška svim oboljelim građanima u BiH.

Eldina Zolj-Balenović, članica Renesanse, objasnila je da karcinom donosi niz teškoća i problema. Pored liječenja karcinoma, pacijenti su izloženi i drugim problemima.

"Od terapija slabi kompletno tijelo, pojavljuju se razni zdravstveni problemi na koje se ne obraća pažnja, jer je najvažnije liječiti karcinom. Mnoge stvari nama ovdje nisu dostupne, a jesu u cijelome svijetu, među kojima su, recimo hladne rukavice i čarape koje tokom kemoterapije čuvaju nervne završetke koji odumiru. Pored toga potrebni su suplementi, vitamini, drugačija ishrana, proteze, grudnjaci, mir i relaksacija. Sve što mi nemamo", naglasila je Zolj-Balenović.

Podsjećamo, Pomozi.ba organizacija je od početka 2024. godine do danas donirala blizu četiri miliona KM za oboljele bh. građane.