Pripadnica Oružanih snaga Bosne i Hercegovine Dijana Drakul objavila je na Facebooku fotografije na kojima nosi četničku kokardu.  

Pripadnica OS BiH snimljena sa kokardom: Helez kazao da se ovdje neće tolerisati četnička ideologija
Foto: Facebook | Ministar odbrane BiH

Nakon što je pripadnica OS BiH na svom Facebook profilu objavila fotografije na kojima nosi četničku kokardu stigle su brojne reakcije, a ministar odbrane BiH Zukan Helez naredio je njenu istragu. 

Među onima koji su se oglasili povodom ovog slučaja je i Nihad Aličković, predsjednik AntiDayton pokreta. On je zatražio hitnu reakciju ministra Heleza i suspenziju Dijane Drakul, uposlenice Ministarstva odbrane BiH, zbog navedenog snimka. 

“Kao što je vidljivo na fotografiji, Dijana Drakul je uposlenica Ministarstva odbrane BiH, tj. Oružanih snaga BiH. Svojim javnim pojavljivanjem sa četničkom kokardom na glavi na nekom koncertu ko zna gdje prekršila je sve članove i zakone kako ljudskosti tako i Oružanih snaga BiH,” naveo je Aličković. 

Pozvao je sve nadležne da ne uzbuđuju javnost svojom pasivnošću i ne pokušavaju zataškati ovaj skandal već da reaguju u skladu sa zakonom ali i po ljudskosti i ljudskim normama. "Tražimo otkaz za Dijanu Drakul, a nakon toga neka joj četnički pokret ponudi radno mjesto kod sebe”, naveo je Aličković.

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez reagovao je nakon što se u javnosti pojavila ova informacija. 

On je poručio da je naložio sektoru za obavještajno-sigurnosne poslove pri Ministarstvu odbrane BiH i Generalnom inspektoratu Ministarstva odbrane BiH da ispitaju okolnosti slučaja u kojem se pripadnica Oružanih snaga BiH Dijana Drakula pojavljuje sa četničkim obilježjima, tačnije sa četničkom kokardom.

“Ukoliko se u postupku utvrdi da je navedena pripadnica OS BiH prekršila Kodeks ponašanja pripadnika Oružanih snaga BiH, protiv nje će biti poduzete zakonom predviđene radnje. Ministarstvo odbrane BiH i Oružane snage BiH nisu i neće biti institucije u kojima će se tolerisati manifestiranje četničke ideologije”, zaključio je Helez.