Američki predsjednik Joe Biden dao je naslutiti da bi Washington mogao ukinuti ograničenja Ukrajini za upotrebu američkih dalekometnih projektila protiv ciljeva na ruskom teritoriju.

Zelenski: Imam plan za pobjedu, prisilit će Rusiju da prekine rat
Foto: Arhiva

Ako do toga dođe, ispunili bi se višemjesečni zahtjevi Ukrajine za ublažavanjem ograničenja na američko oružje, za koja ukrajinski čelnici tvrde da ih usporavaju u obrani od ruske invazije.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski mnogo je puta pozvao Zapad da dopusti njegovim snagama da koriste zapadno dalekometno oružje za napad na Rusiju.

Američki šef diplomacije Antony Blinken danas boravi u Kijevu i postavlja se pitanje hoće li tijekom njegovog posjeta biti objavljena ta ključna odluka. S Blinkenom je i britanski ministar vanjskih poslova David Lammy te će zajedno održati važne sastanke s Ukrajincima.

Zelenski najavio "plan za pobjedu"

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je rekao da ima "plan pobjede" koji će predstaviti američkom predsjedniku Joeu Bidenu kasnije ovog mjeseca. Kako kaže, plan će natjerati Rusiju da diplomatski okonča svoj rat.

Ukrajinski čelnik rekao je da će plan djelovati na jačanje Kijeva i imati "psihološki" uticaj na Moskvu, ali nije dao nikakve dodatne detalje.

Dodao je da će plan morati biti predstavljen ukrajinskim saveznicima prije drugog međunarodnog summita o miru koji želi održati kasnije ove godine.

"Ako partneri podrže plan, Ukrajini će biti lakše prisiliti Rusiju da prekine rat", rekao je.

"Čemu služi ovaj plan? To je ozbiljno jačanje Ukrajine i, po mom mišljenju, to će imati i psihološki i politički uticaj na odluku Rusije da prekine ovaj rat", rekao je Zelenski.

Zelenski je već spomenuo pripremu tog plana na konferenciji za novinare potkraj augusta, ne ulazeći u pojedinosti. Tada je samo rekao da je ukrajinski upad u rusku Kursku oblast početkom kolovoza dio tog plana, u nadi da će Ukrajina time steći snažniju poziciju za eventualne mirovne pregovore s Moskvom. Republikanci su duboko podijeljeni u vezi Ukrajine i izborni uspjeh Donalda Trumpa mogao bi radikalno promijeniti američku vanjsku politiku. Trumpovi suradnici dali su naslutiti da bi, u slučaju da on pobijedi, koristili pomoć kako bi prisilili Kijev na teritorijalne ustupke Rusiji kako bi se zaustavilo rat.

Zelenski je pozvao Veliku Britaniju i SAD da donesu "snažne odluke", misleći pritom na dopuštenje za korištenje oružja dugog dometa duboko u Rusiji. "Malo kasnije ću razgovarati s Blinkenom i ministrom vanjskih poslova Velike Britanije. Ne znam sve detalje našeg razgovora. Bit ću otvoren i iskren", kazao je.

Oštra reakcija Rusije

Na mogućnost da SAD danas da dozvolu za dalekometno gađanje ciljeva u Rusiji reagovao je Kremlj. Najavio je ruski "primjeren odgovor" dopuste li Sjedinjene Države Ukrajini da udari duboko u Rusiju raketnim sistemima ATACMS.

Cjelokupan članak pročitajte na Index.hr.