Washington ismijao Siriju koja se brine zbog klime
Foto: Tuzlanski.ba

Siriji koja je najavila da će se priključiti Pariskom sporazumu protiv zagrijavanja planeta, bilo bi prije svega bolje da "ne ubija plinom svoj vlastiti narod", reagovale su u utorak Sjedinjene Države, koje su ostale same izvan međunarodne klimatske koalicije.

"Mislim da je smiješno kad sirijska vlada kaže da se želi priključiti" sporazumu i kad se "toliko brine zbog klime" i stakleničkih plinova, rekla je glasnogovornica američkog State Departmenta Heather Nauert pred novinarima u Washingtonu.

"Iskreno, brine li se Sirija zaista? To je smiješno", rekla je.

"Ako se sirijska vlada toliko brine zbog onoga što je u zraku, neka prvo ne ubija plinom vlastiti narod", istaknula je, smjerajući na napade sarinom za koje je, po ocjeni UN-ovih stručnjaka, odgovoran režim Bašara al Asada. Američka administracija Donalda Trumpa bombardovala je sirijsku vojsku nakon jednog takvog napada u aprilu na Han Šejhun.

Damask je svoju odluku najavio u utorak, na UN-ovoj 23. konferenciji o klimatskim promjenama (COP23) koja se održava u Bonnu, u Njemačkoj. Tako će Sirija biti 197, posljednja zemlja koja će potpisati sporazum prihvaćen u Parizu krajem 2015.

SAD je jedini izvan tog sporazuma, premda po odrebama tog dokumenta njegovo povlačenje ne može stupiti na snagu prije 4. novembra 2020.

Francuska je u utorak izvijestila da je pozvala stotinjak predsjednika država i vlada na susret na vrhu koji organizuje u Parizu 12. decembra, na drugu godišnjicu sporazuma, ali da Trumpa "još" nije pozvala. (Hina)