Uhvaćeni: Sjevernokorejci švercali prastaro oružje s Kube! (FOTO)
Foto: Tuzlanski.ba

Među teretom broda koji je plovio Panamskim kanalom nalazilo se oružje iz Sovjetske ere koje su iz Kube prevozili u Sjevernu Koreju na restauraciju

Slika1brod

Panama je ove sedmice zaplijenila brod koji je plovio iz Kube pod zastavom Sjeverne Koreje zbog neprijavljenog naoružanja. Brod je zaustavljen zbog indicija da prevozi drogu u Sjevernu Koreju, no u kontejnerima sa šećerom pronađeno je oružje.

'Iskrcat ćemo sav teret s broda kako bismo vidjeli što se tačno u njemu nalazi. Ne možete neprijavljeno prevoziti oružje kroz Panamski kanal!', izjavio je tamošnjim medijima predsjednik Paname, Ricardo Martinelli u utorak, a tokom srijede već je objavljeno što se tačno skrivalo među šećerom.

Naime, među teretom broda koji je plovio Panamskim kanalom nalazilo se oružje iz Sovjetske ere koje su iz Kube prevozili u Sjevernu Koreju na restauraciju.

Riječ je o 240 tona oružja, dva komada protuzrakoplovnih raketnih kompleksa, devet projektila u dijelovima, dva MiG-21 borbena aviona te motore za MiG 15, piše BBC.

Prema službenoj izjavi Kubanaca, riječ je o oružju iz sredine 20. stoljeća koje je poslano na popravak i trebalo je biti vraćeno na Kubu.

'Kuba se odlučila na ovaj korak zbog potrebe da održi svoj obrambeni kapacitet i nacionalni suverenitet', stoji u službenom priopćenju.

Podsjetimo, panamska policija zaustavila je brod zbog sumnje da prevozi kokain, a na njemu su pronašli oružje. Kapetan broda odmah se pokušao ubiti, a 35 članova posade je uhapšeno.

Panamski predsjednik Ricardo Martinelli na svom Twitter profilu objavio je fotografiju s oružjem te napisao: 'Materijal koji se nalazi u teretnim kontejnerima među šećerom'. (Dnevnik.hr)

{igallery id="4915" cid="362" pid="1" type="classic" children="0" showmenu="1" tags="" limit="15"}