Foto: Tuzlanski.ba

Schoep, 20-godišnji pas koji je postao poznat širom svijeta nakon što je njegova fotografija objavljena na Facebooku postala viralna.

preminuo-pas-shopy

'Dišem, ali ne mogu udahnuti zrak. Schoep je preminuo jučer', napisao je u četvrtak na Facebooku Schoepov vlasnik John Unger.

Schoep je 20-godišnji pas koji je bolovao od artritisa, a John ga je svakodnevno vodio na jezero Superior kako bi mu na taj način ublažio bolove. Nadao se kako će mu plivanje pomoći dovoljno da uspije odspavati, što su mu bolovi onemogućavali. Pomagalo je. Schoep bi zaspao na Johnovim rukama nasred jezera. Njihove fotografije objavljene na Facebooku 'osvojile' su svijet, a priča o njihovom prijateljstvu dirnula je mnoge, piše kanadski Huffington Post.

pas-umro-shopie

Prošlog avgusta fotografkinja Hannah Stonehouse Hudson, koja je ujedno Johnova prijateljica, ovjekovječila je moment koji je obišao svijet, a 'čovjek i njegov pas' postali su zvijezde na internetu. 'Imala sam pet minuta da snimim fotografiju i ovo sam snimila - čovjeka i njegovog psa. John je toliko volio Schoepa, a pas je njemu toliko vjerovao da je zaspao na njegovim rukama usred jezera. Ovo je spontana fotografija', rekla je fotografkinja Huffington Post.

Nakon što su fotografije obišle svijet iz svih krajeva svijeta počele su stizati donacije za Schoepa. Ljudi su mu željeli priuštiti najbolji tretmane kod veterinara, te lijekove i laserske tretmane. Tako je John mogao uživati u Schoepovom društvu još godinu dana.

Vijest o Schoepovoj smrti ponovno je u srce dirnula ljude širom svijeta. Oni na Johnovoj Facebook stranici ostavljaju poruke podrške i posljednjeg pozdrava Schoep-u. (Dnevnik.hr