U SAD od 1. janauara coffee shopovi s kanabisom
Foto: Tuzlanski.ba

Pristalice kanabisa u SAD-u broje sate prije otvaranja 1. januara prvih coffee shopova gdje će marihuana moći da se slobodno kupuje, u američkim državama Washington i Colorado, gdje je legalizovana upotreba kanabisa.

coffee-shop-vutraMnogi uzgajivači te biljke očekuju veliku zaradu, dok vlasti očekuju novac od poreza te nove trgovinske aktivnosti koju su legalizovali. Neka udruženja već nude organizovana putovanja u ove dvije države. Washington i Colorado su legalizovale upotrebu kanabisa u rekreativne svrhe u novembru, ali zakon stupa na snagu 1. januara 2014. godine.

"Ta novina će privući mnoge ljude iz raznih krajeva. Znam ljude koji će doći iz Teksasa, Arizone i Jute", rekao je Adam Rali, glavni nabavljač kanabisa firme "Bud Company". Rali je rekao da je od novembra dobio mnogo pisama u kojima se traže detalji zakona o legalizaciji marihuane i kako mogu da kombinuju godišnji odmor i kupovinu marihuane u te dvije države.

Upotreba kanabisa u medicinske svrhe već je legalizovana u 19 američkih država, a u mnogim tim državama upotreba kanabisa u zabavne svrhe nije smatrana kao krivično djelo.

Washington i Colorado su otišli korak dalje tako što su uspostavili sistem u kojoj lokalne vlasti nadgledaju uzgajanje kanabisa, distribuciju i marketing u coffee shopovima.

Tržište je veliko, očekuje se da će legalna prodaja kanabisa od 1,4 milijardi dolara ove godine biti 2,34 milijarde naredne 2014. godine.

U Coloradu, poznatom po skijanju, biće otvoreno 348 coffee shopova i moći će da se prodaje do 28 grama marihuane osobama starijim od 21 godine. U Washingtonu će biti otvoreno 867 takvih prodavnica.

U Evropi Holandija je poznata po coffee shopovima. (Beta)