TikTok će u ponedjeljak početi sa iznošenjem svojih argumenata protiv zakona koji bi mogao dovesti do zabrane ove aplikacije u SAD-u, ukoliko njen kineski vlasnik ByteDance ne proda aplikaciju u roku od devet mjeseci.

TikTok počinje žalbeni postupak protiv zabrane u SAD-u: Kompanija negira veze sa kineskim vlastima
Foto: Ilustracija | TikTok ima više od 170 miliona korisnika u SAD-u

Ovaj zakon, koji je potpisao predsjednik Joe Biden u aprilu, donesen je zbog zabrinutosti da bi podaci korisnika u SAD-u mogli biti iskorišteni od strane kineske vlade. TikTok i ByteDance su uvijek negirali bilo kakve veze s kineskim vlastima i ovaj zakon su opisali kao "izvanredno kršenje prava na slobodu govora".

Kompanija, koja tvrdi da ima više od 170 miliona korisnika u SAD-u, izložit će svoje stavove pred tročlanim vijećem na apelacionom sudu u Washingtonu.

Predstavnicima kompanije pridružiće se osam TikTok kreatora, uključujući farmera iz Teksasa i pekara iz Tenesija, koji tvrde da im ova platforma pomaže u promociji njihovih proizvoda i zarađivanju za život.

Vezani članak Hoće li TikTok biti zabranjen u Americi? Oglasili se iz aplikacije

Advokati iz Ministarstva pravde će zatim izložiti svoje stavove. Osim brige o podacima, zvaničnici DoJ-a i zakonodavci su izrazili zabrinutost da bi TikTok mogao biti korišten od strane kineske vlade za širenje propagande među Amerikancima.

Međutim, zagovornici snažnih prava na slobodu govora u SAD-u, koji su zagarantovani Prvim amandmanom američkog ustava, tvrde da bi primjena zakona o prodaji ili zabrani bila poklon autoritarnim režimima širom svijeta.

"Ne bi nas trebalo iznenaditi ako represivne vlade širom svijeta koriste ovaj presedan kao izgovor za uvođenje novih ograničenja na prava svojih građana da pristupe informacijama, idejama i medijima iz inostranstva," rekao je Xiangnong Wang, pravnik sa Knight First Amendment Instituta Univerziteta Columbia.

Wang je također kritikovao zakonodavce zbog nepreciznosti u vezi sa specifičnim nacionalnim sigurnosnim prijetnjama koje TikTok navodno predstavlja.

"Ne možemo se sjetiti nijednog prethodnog slučaja u kojem je takvo široko ograničenje prava iz Prvog amandmana proglašeno ustavnim na temelju dokaza koji nisu bili javno objavljeni," rekao je Wang.