Foto: Tuzlanski.ba

Stanovnici radničkog predgrađa Madrida i grada u Baskiji, nedavno teško pogođenog talasom otkaza, dobitnici su premije "El Gordo" na božićnoj lutriji, koja iznosi 640 miliona eura.

El-GordoVlasnici tiketa kupljenih u dva grada, zajednički su dobili 540 miliona eura, najveću nagradu na božićnoj lutriji, nazvanu "El Gordo", koju u Španiji tradicionalno, već 200 godina, igraju porodice, firme, osoblje i vlasnici restorana i barova, koji zajedno uplaćuju listiće.

Oko 180 miliona eura dobili su stanovnici baskijskog grada Mondragona, u kojem je nedavno otpušteno oko 2.000 ljudi.

- Ja sam na sedmom nebu!. Ne mogu da vjerujem da se ovako nešto desilo. Novine su pisale o nama iz raznoraznih neprijatnih razloga, a ovo što donosi toliko radosti, biće prava podrška za narod - rekao je za špansku televiziju Hose Marija Garaji, jedan od prodavaca tiketa u Mondragonu.

Ostalih 360 miliona eura dobili su vlasnici tiketa u Leganesu, malom mjestu u predgrađu Madrida, u kojem žive radnici i imigranti, prenosi agencija Reuters.

El-Gordo1

Božićna lutrija pokrenuta je 1812. godine, da bi omogućila da što više ljudi dobije premiju. Ove godine, štampano je 160 "serija" ili verzija pobjedničkih brojeva, od kojih je svaki vrijedan 200 eura, ali se mogu podijeliti na 10 ili 20 eura za svaki broj.

"El Gordo" što na španskom znači "Debeo" je premija, ali lutrija obuhvata još hiljade izvlačenja koja traju satima. Ukupna u nedjelju izvučena suma iznosi više od 2,2 milijarde eura.

Ove godine, država će prvi put oporezovati svakog dobitnika s 2.500 eura, zbog mjera štednje koje je uvela vlada. (Tanjug)