Foto: Tuzlanski.ba

Emir od Katara pristao je da izdvoji 2,2 milijarde eura kako bi pretvorio Monumentalnu arenu za borbu s bikovima u Barceloni u džamiju kapaciteta 40.000 mjesta, najveću u Evropi, do 2020. godine, ukoliko gradsko vijeće odobri projekt.

Građevina bi imala 300 metara visoki minaret koji bi mogao postati treći po visini u svijetu, iza onih u Meki i Medini, javile su 20 Minutos, najčitanije španske novine, pozivajući se na izvore bliske projektu.

pg-6-sheikh-1-reutersDžamija za muslimane Barcelone imala bi konferencijsku dvoranu, centar za izučavanje Kurana koji bi mogao primiti i do 300 ljudi, i muzej islamske umjetnosti i istorije.

Balaña grupa u Barceloni već je pristala na prodaju, javlja 20 Minutos. Naredna faza će biti rasprava o projektu u gradskom vijeću i dobijanje građevinske dozvole.

Balaña grupa, ipak, nije potvrdila informaciju, pišu novine.

Sudeći po statističkom zavodu gradskog vijeća Barcelone, najmanje pola miliona muslimana živilo je u Barceloni u 2012. Uprkos tom značajnom broju, grad ima samo nekoliko manjih zgrada u kojima muslimani mogu obavljati molitvu.

- Lokalni ljudi bili bi ponosni da su muslimani tranformirali bol bikova u duhovni centar. Zakon navodi da svako ima pravo da obavlja molitvu na dostojnom mjestu, ne u komercijalnim prostorima - izjavio je Mowafak Kanfach, vlasnik Arapske knjižare Barcelone, za 20 Minutos.

Plaza Monumental de Barcelona, otvorena u 1914., bila je domaćin brojnim slavnim umjetnicima kao što su the Beatles, Tina Turner, the Rolling Stones i Bob Marley. Otada je u 2010. godini stupila na snagu zabrana borbe s bikovima u Kataloniji, i nijedna borba s bikovima nije održana u areni od te godine.

Monumentalna arena nije prva lokacija u gradu koja je razmatrana kao lokacija za džamiju. U 2004. godini, gradske vlasti su pregovarale sa Saudijskom Arabijom oko arene Las Arenas. Taj plan ipak je odgođen nakon što je gradsko vijeće Barcelone odlučilo da izgradi tržni centar umjesto džamije. (Agencije)