Foto: Tuzlanski.ba

U izbjegličkim kampovima na jugu Sirije pokrenut je projekat ”pokretne škole”, čijoj su realizaciji doprinijeli i prosvjetni radnici volonteri. Tako bi djeca barem djelomično sticala obrazovanje koje im je onemogućeno zbog rata u Siriji što traje od 2011. godine, piše Anadolu Agency (AA).

Riječ je o četiri ukrašena autobusa prilagođena djeci u kojima se nalaze vozač i po dva nastavnika koja u određenom vremenskom periodu putuju od kampa do kampa na istočnom ruralnom području Dere i zapadnom području Kuneytre.
Nastavnik Eyyam Azize kazao je kako je projekat pokrenulo udruženje ”Maslinova grančica” i da je njegov cilj smanjiti postotak nepismenosti među djecom izbjeglica.

”Roditelji su s oduševljenjem prihvatili projekat koji je nova nada za obrazovanje djece. Ova vrsta obrazovanja djece nije ograničena samo na psihološku podršku i čitanje kratkih priča. Programom su obuhvaćeni podučavanje čitanja i pisanja, ali i predmeti matematika, engleski jezik” pojasnio je Azize.

Sirijac Ebu Ali el-Feraj, izbjeglica iz El-Lejeta, koji je smješten u izbjegličkom kampu u El-Museyfirahu istakako je kako je ovo značajna inicijativa.

”Ovim projektom jednim dijelom bit će povećan nivo obrazovanja djece koja su zbog bombardovanja sirijskog režima bila prisiljena napustiti školu. Osim toga, program ohrabruje djecu koja nikada nisu kročila u školu, da uče čitati i pisati”, rekao je Feraj.

Prema njegovim riječima obrazovanje u izbjegličkim kampovima na jugu zemlje dobilo je tragičan oblik.

”U kampovima postoje različiti problemi kada je riječ o obrazovanju. Postoji mnogo djece od 12 godina koja ne znaju čitati niti pisati. Osim toga, u svakom kampu ne postoji obrazovni centar, a i u onima koji postoje nema dovoljno nastavnog kadra”, dodao je.

Lokalne humanitarne organizacije na područjima pod kontrolom opozicijskih snaga na jugu Sirije nastoje ogranizirati obrazovanje i podučavanje djece. Privremena sirijska vlada ne pruža gotovo nikakvu podršku, bilo da je riječ o izgradnji škola na tom području ili finansijskoj pomoći.

Podaci Međunarodnog fonda Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF) objavljeni u martu pokazuju kako zbog rata u Siriji, 2,8 miliona sirijske djece u zemlji i regiji nije steklo obrazovanje u školi.