SAD: 20 posto građana odbilo bi vakcinaciju protiv COVID-19
Foto: Tuzlanski.ba

Više od polovine Amerikanaca ne podržavaju u potpunosti vakcinaciju protiv epidemije COVID-19, prenosi Anadolu Agency (AA).

Rezultati ankete provedene u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) pokazali su da bi 20 posto anketiranih Amerikanaca odbilo da se vakciniše protiv COVID-19, dok je 31 posto njih reklo da su neodlučni.

Anketa provedena u saradnji The Associated Press i NORC Centra pokazala je da su građani koji se protive vakcinaciji ili su neodlučni naveli zabrinutost za sigurnost kao razlog.

S druge strane, 49 posto je kazalo da će se vakcinisati kako bi zaštitili svoje porodice i cijelo društvo.

Osobe latinoameričkog porijekla i Afroamerikanci posebno se protive vakcinaciji.

Anketa je pokazala da se članovi ovih zajednica više protive vakcinaciji od bijelih Amerikanaca, iako se radi o manjinskim grupama koje su najviše pogođene pandemijom COVID-19.

Dok je 56 posto anketiranih bijelih Amerikanaca odgovorilo da će primiti vakcinu protiv COVID-19, 37 posto Latinoamerikanaca i samo 25 posto tamnoputih Amerikanaca pristalo bi na vakcinaciju.

Rezultati ankete pokazali su još da bi 67 posto ispitanika starosne dobi od 60 i više godina pristalo na vakcinaciju, dok bi 40 posto osoba mlađih od 60 godina uradilo isto.