Iz Ministarstva zdravstva je navedeno da je 527.776 djece mlađe od deset godina primilo prvu dozu vakcine protiv dječje paralize u palestinskoj enklavi.

Prvu dozu vakcine protiv dječje paralize primilo više od pola miliona djece
Foto: Ilustracija

Više od pola miliona djece u Pojasu Gaze vakcinisao je protiv dječje paralize, javlja Anadolu.

Iz Ministarstva zdravstva u Gazi navedeno je da je prvom dozom vakcinisano 82,5 posto djece mlađe od deset godina u ratom razorenom Pojasu Gaze.

Navedeno je da je 527.776 djece mlađe od deset godina primilo prvu dozu vakcine protiv dječje paralize u palestinskoj enklavi.

Ministarstvo je saopćilo da medicinski timovi nastavljaju sa svojim naporima "da nastave vakcinaciju protiv dječje paralize uprkos kontinuiranoj izraelskoj agresiji".

"Uprkos velikoj opasnosti sa kojom se suočavaju medicinski timovi, porodice i dalje dolaze u centre za vakcinaciju da vakcinišu djecu protiv dječje paralize", saopćilo je Ministarstvo.

Treća i posljednja faza vakcinacije počela je u utorak u sjevernoj Gazi. U tom dijelu Pojasa Gaze planirana je vakcinacija oko 14.000 djece.

Prvom i drugom fazom bili su obuhvaćeni centralni i južni dijelovi Gaze.

Prošlog mjeseca, generalni sekretar UN-a Antonio Guterres pozvao je na sedmodnevni humanitarni prekid vatre kako bi se omogućila vakcinacija 640.000 djece u Gazi.

Izrael je nastavio brutalnu ofanzivu na Pojas Gaze od napada Hamasa 7. oktobra uprkos rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a kojom se zahtijeva hitan prekid vatre.

Više od 41.000 ljudi, uglavnom žena i djece, od tada je ubijeno, a skoro 95.000 je ranjeno, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.

Kontinuirana blokada enklave dovela je do nestašice hrane, čiste vode i lijekova, ostavljajući veći dio regije u ruševinama.

Izrael se suočava sa optužbama za genocid zbog napada u Gazi pred Međunarodnim sudom pravde.