Dio poslanika opozicije nakratko se sukobio sa skupštinskim obezbjeđenjem, prethodno pokušavši spriječiti ulazak u skupštinu nekih od ministara u Vladi Albanije i poslanike iz redova Socijalističke partije.

Foto: Anadolija | Protest ispred Skupštine Albanije

Nakon nemira u Skupštini Albanije na početku sedmice, opozicioni poslanici koji su udaljeni usljed disciplinskog postupka danas su se sukobili s skupštinskim obezbjeđenjem.

Tenzije koje su u ponedjeljak započele zbog protesta dijela poslanika opozicije zbog zatvorske kazne izrečene poslaniku Demokratske partije Albanije (PD) Ervinu Salianjiju, danas su nastavljene nakon što skupštinsko obezbjeđenje nije omogućilo pristup skupštinskoj sali poslanicima protiv koji je ranije pokrenut disciplinski postupak.

Dio poslanika opozicije nakratko se sukobio sa skupštinskim obezbjeđenjem, prethodno pokušavši spriječiti ulazak u skupštinu nekih od ministara u Vladi Albanije i poslanike iz redova Socijalističke partije Albanije (PS).

Uslijed nereda ispred skupštine neki od poslanika opozicije zapalili su lutke koje predstavljaju premijera Albanije Edija Ramu i neke od njegovih saradnika.

Tokom nereda 30. septembra, neki od opozicionih poslanika zapalili su klupe ispred zgrade skupštine, nakon čega je ukupno 24 poslanika sankcionisano udaljavanjem iz skupštine na 40 i deset dana.

Do tenzija je došlo nakon što je opozicioni poslanik iz redova PD-a Salianji osuđen na kaznu zatvoru, a potom izgubio i mjesto poslanika u skupštini.

Salianji je optužen da je objavio tonski snimak nekih od rođaka tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Fatmira Xhafaja, koji ih povezuje s navodnom trgovinom narkoticima.

Viši sud u Tirani je 26. septembra 2024. potvrdio prethodnu sudsku presudu čime je Salianji pravosnažno zbog "davanja lažnog iskaza" osuđen na godinu dana zatvorske kazne.

PD je odluku suda okarakterisao "nepravednom i politički motivisanom", a poslanici iz redova ove stranke stupili su u proteste.