Opća slika je da je grupa ozbiljno degradirana ali da je i dalje opasna.

Američki zvaničnici vjeruju da je Izrael uništio 50 posto Hezbollahovog arsenala
Foto: Anadolija | Opća slika degradirana

Izraelski udari posljednjih sedmica uništili su oko 50 posto Hezbollahovog arsenala, ogroman broj balističkih i krstarećih projektila, kao i raketa, tvrde visoki američki i izraelski zvaničnici, piše CNN.

Više zvaničnika je za tu organizaciju kazalo da se ponaša kao da joj je “odrubljena glava” nakon što je niz izraelskih operacija desetkovalo Hezbollahovu vodeću strukturu, uključujući tajnu operaciju koja je izazvala eksploziju desetina pejdžera i voki-tokija u Libanu i ubistvo Hassana Nasrallaha.

“Najvažnije što smo uradili je što smo pokušali ukloniti oko pola raketnih sposobnosti koje su izgrađene u posljednjih 30 godina s Iranom”, rekao je visoki izraelski zvaničnik. “I uspjeli smo u tome.”

Ali više zvaničnika je upozorilo da grupa još uvijek ima skriveni inventar. Izrael nije uništio sav Hezbollahov arsenal – i nije odmah bilo jasno koji su projektili uništeni. Moguće je da je grupa zadržala dio sofisticiranijih raketa dugog dometa, poput balističkih i krstarećih projektila, za koje sadašnji i bivši američki dužnosnici kažu da je grupa do sada odbijala koristiti u nedavnim razmjenama s Izraelom.

Jedna američka zvaničnica je primijetila da je Izrael u velikoj mjeri uništio “naprijed raspoređene, manje napredne rakete” – iako je s ubistvom Hezbollahovog vođstva otvoreno pitanje ko bi mogao narediti ispaljivanje preostalih zaliha.

Opća slika je da je grupa ozbiljno degradirana ali da je i dalje opasna. Unazad godinu dana, američki obavještajni zvaničnici cijene da Hezbollah nije želio izazvati potpuni rat s Izraelom. Neki američki analitičari sada se tiho pitaju da li je vojna kampanja koju je Izrael sproveo možda uklonila bilo kakav poticaj koji grupa ima da izbjegne eskalaciju, ili da se ne vrati strategiji pokretanja međunarodnih terorističkih napada.