Izraelski ratni avioni izveli su u srijedu oko ponoći četiri zračna napada na libansku prijestolnicu Bejrut, od kojih su tri ciljala njena južna predgrađa.

Izraelske snage tokom noći izvele zračne napade na Bejrut
Foto: Arhiva

Izrael je ispalio tri projektila na područje Miwaad i američko susjedstvo u južnom predgrađu. Nakon napada, iznad Bejruta se mogao vidjeti gusti dim.

Izraelske snage su izvele napad na stan u zgradi u četvrti Bashoura u Bejrutu. U napadu ima povrijeđenih.

Glasnogovornik izraelske vojske Avichai Adraee rekao je da su izveli precizne napade na južna predgrađa Bejruta.

Južno predgrađe glavnog grada bilo je meta intenzivnih zračnih napada izraelskih ratnih aviona u srijedu ujutro.

Prema libanskoj Nacionalnoj novinskoj agenciji (NNA), napadi su bili usmjereni na novoosnovani centar Civilne zaštite u četvrti Chiyah i dvije zgrade na raskrsnici Jamous-Safeer i oblasti Saint Therese i Kaliri Siman, kao i u blizini područja Hadath i u blizini Al-Kompleks Mujtaba.

Vezani članak Američki zvaničnici vjeruju da je Izrael uništio 50 posto Hezbollahovog arsenala

Prije bombardovanja, izraelska vojska je pozvala stanovnike da se evakuišu, navodeći da su blizu "Hezbollahovih objekata".

Od 23. septembra, Izrael je pokrenuo masovne zračne napade na "ciljeve Hezbollaha širom Libana", u kojima je ubijeno više od 1.000 i ranjeno više od 2.950 ljudi.

Prekogranični rat libanske grupe Hezbollah i Izraela počeo je nakon izraelske ofanzive u Pojasu Gaze, u kojoj je od oktobra prošle godine ubijeno više od 41.600 ljudi, uglavnom žena i djece.

Međunarodna zajednica je upozorila da bi izraelski napadi na Liban mogli eskalirati u širi regionalni rat.