Portugalke ispod perika skrivale po 1,2 kilograma kokaina
Foto: Tuzlanski.ba

U Madridu uhapšene dvije Portugalke koje su skrivale kokain ispod perika

Detenidas-Barajas-mujeres

Španska policija je uhapsila na aerodromu u Madridu dvije Portugalke koje su stigle iz Brazila, noseći svaka po više od kilogram kokaina sakrivenog ispod perika - nova metoda "vrlo razrađena i teška za otkriti", saopćilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

Dvije žene, od 18 i 28 godina, su uhapšene odvojeno, po izlasku s različitih letova iz Sao Paula, navela je policija u saopćenju.

Svaka je nosila, sakrivene ispod perike, po šest paketića, sa ukupno 1,2 kilograma kokaina, "prišivenih i zavezanih u pletenicu u njihovoj kosi" pričvršćenih ljepljivom trakom na vještačkom vlasištu, objašnjava se u saopćenju.

Prema ministarstvu unutarnjih poslova, radi se "o novoj metodi unošenja droge, vrlo razrađenoj i teškoj za otkriti zbog vještačke kose".

Uska povezanost između Španije i njenih bivših kolonija u Latinskoj Americi doprinijela je da je ova zemlja postala ulazna luka kokaina u Evropu. U 2012. godini španske policijske službe su zaplijenile više od dvadeset tona kokaina ili 41 procent ukupne količine zaplijenjene u Evropi u cijeloj godini.

Međutim, policija treba da se bez prestanka prilagođava krijumčarima koji se natječu u genijalnosti. Iako su pakiranja banana omiljena skrovišta trgovaca kokainom, droga je posljednjih godina otkrivana i u pakovanjima ruža, južnoameričkih kolačića ili egzotičnog drveta i čak u stomaku živog labradora. (Fena)