Svjetski lideri iznijeli su svoje reakcije na odluku predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena da prekine svoju kampanju na ponovni izbor.

Ovo su reakcije svjetskih lidera na Bidenovo odustajanje od izborne utrke
Foto: Arhiva

Ovo su neke od reakcija iz svijeta na Bidenovo odustajanje:

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da njegova zemlja poštuje Bidenovu “tešku, ali snažnu odluku” i da je zahvalna na njegovoj “nepokolebljivoj podršci” u borbi protiv ruske invazije.

“Uvijek ćemo biti zahvalni na vodstvu predsjednika Bidena. Podržao je našu zemlju tokom najdramatičnijeg trenutka u historiji, pomogao nam je da spriječimo Putina da okupira našu zemlju i nastavio da nas podržava tokom ovog užasnog rata. Trenutna situacija u Ukrajini i cijeloj Evropi nije ništa manje izazovna i iskreno se nadamo da će kontinuirano snažno vodstvo Amerike spriječiti rusko zlo da uspije ili da se njegova agresija isplati", napisao je Zelenski na društvenoj mreži X.

Rusija

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Moskva više fokusirana na pobjedu u ratu u Ukrajini nego na ishod američkih izbora.

“Za nas je postizanje ciljeva specijalne vojne operacije (protiv Ukrajine) prioritet, a ne ishod američkih izbora”, rekao je Peskov državnim medijima.

Kanada

Kanadski premijer Justin Trudeau pozdravio je Bidena kao “velikog čovjeka” čiji je svaki postupak “vođen ljubavlju prema svojoj zemlji”.

“Kao predsjednik, on je partner Kanađanima – i pravi prijatelj. Predsjedniku Bidenu i Prvoj dami: hvala”, napisao je Trudeau na X-u.

Njemačka

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je da je njegov prijatelj Biden postigao mnogo za svoju zemlju, za Evropu, za svijet.

“Zahvaljujući njemu, transatlantska saradnja je bliska, NATO je jak, a SAD nam je dobar i pouzdan partner. Njegova odluka da se više ne kandiduje zaslužuje priznanje”, objavio je Scholz na X-u.

Španija

Premijer Španije Pedro Sanchez rekao je da je Biden donio “hrabru i dostojanstvenu odluku”.

“Zahvaljujući svojoj odlučnosti i vodstvu, SAD je prevladao ekonomsku krizu nakon pandemije i ozbiljnog napada na Capitol i bio je primjer u svojoj podršci Ukrajini suočenoj s Putinovom ruskom agresijom”, poručio je Sanchez na X.

“Veliki gest velikog predsjednika koji se uvijek borio za demokratiju i slobodu.”