Njemački političari zahtijevaju sankcije za Budimpeštu zbog liberalizacije viznog sistema za Rusiju, a od mađarskih susjeda, među kojima je i Hrvatska, traže uvođenje kontrola na granicama s Mađarskom.

Njemačka od Mađarske traži kontrole na granicama: "Neprihvatljivo je da puštaju Ruse"
Foto: Arhiva

"Na mađarskim granicama treba uvesti kontrole, to je pravno moguće. Sada su na potezu susjedne zemlje poput Austrije, Hrvatske, Slovačke i Rumunije", kazao je ministar unutrašnjih poslova savezne pokrajine Brandenburg Michael Stuebgen (Kršćansko-demokratska unije CDU).

On je u razgovoru za dnevnik Bild naveo kako je ova mjera potrebna nakon što je Mađarska ublažila vizni sistem za građane Rusije i Bjelorusije, te omogućila lakše useljavanje radne snage iz ovih zemalja, prenosi Hina.

"Neprihvatljivo je da jedna članica Evropske unije više-manje nekontrolirano u zemlju pušta Ruse", kazao je Stuebgen.

I njegov kolega i šef evropskih pučana Manfred Weber je zatražio sankcioniranje Mađarske zbog olakšavanja ulaska ruskih i bjeloruskih državljana.

"Putinovi špijuni i ubice već su nanijeli dosta štete Evropskoj uniji i Njemačkoj. Ko bez provjere Ruse pušta u EU, taj snažno ugrožava sigurnost Evrope", kazao je Weber, te dodao kako mađarski potez "mora imati posljedice".

Njemačka ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) poručila je kako se nakon ruske agresije na Ukrajinu povećala opasnost od ruske špijunaže i sabotaža.

"Članice EU-a zato moraju povisiti stepen zaštite umjesto da stvaraju potencijalne puteve ulaska", poručila je ministrica preko svog glasnogovornika.