Žena koja je sjedila iza Donalda Trumpa u vrijeme kada je na njega izvršen atentat izazvala je sumnju zbog svojeg čudnog ponašanja.

Snimak žene koja je sjedila iza Trumpa tokom pokušaja atentata postao viralan
Foto: Foto: X (Twitter)

Snimak koji prikazuje nepoznatu ženu u sunčanim naočalama, bijeloj košulji i crnoj kapi kako vadi telefon dok odjekuju pucnjevi na skupu u Pennsylvaniji, postala je viralna.

Ona je svoj mobitel izvadila dok su se svi ostali saginjali u strahu za svoje živote. Snimak je samo dodao ulje na vatru nekim teorijama zavjere koje su počele kružiti nakon pucnjave na Trumpa, piše Daily mail.

Objava na društvenoj mreži X s tom snimkom traži od ljudi da ‘obrate pažnju‘ na tu ženu, a pogledana je više od 19 miliona puta.

“Odzvanjaju pucnji, a njezin je prvi instinkt da vrlo, vrlo mirno izvadi mobitel i snimi cijeli ovaj spektakl. Čini li vam se to normalnim ponašanjem?”, piše u još jednoj objavi na X-u.

Neki korisnici X-a čak su teoretizirali da je žena ‘kimnula‘ prije nego što je odjeknuo prvi hitac – a jedan je otišao toliko daleko da je tvrdio da je žena bila ‘sudionica‘, uprkos tome što nije ponudio nikakve dokaze koji bi poduprli takvu tvrdnju.

Drugi su pak tvrdili da je njezino smireno ponašanje posljedica masovnih pucnjava koje su tako česte u Americi.

“Jesmo li toliko otupjeli na nasilje u Americi? Pogledajte ženu u bijelom s crnim šeširom odmah iza Trumpa. Umjesto da se skloni ili zaštiti dijete iza sebe – ona izvadi svoj telefon i počne snimati”, pišu.

Pokušaj atentata na bivšeg predsjednika iznjedrio je more tvrdnji – od kojih su neke čudne, a sve je odrazilo i grozničavu, polariziranu političku klimu u Americi.

Potvrda je to kako su društveni mediji postali dominantan izvor informacija i dezinformacija te doprinose nepovjerenju i turbulencijama u američkom društvu.

Trump se na društvenim mrežama u satima nakon pucnjave spominjao do 17 puta više od prosjeka. Mnoga od tih spominjanja bili su pozivi na ujedinjenost nakon atentata, no mnoga su bila tu kako bi iznijela razne neutemeljene tvrdnje. Neke od njih su pokušale okriviti predsjednika Joea Bidena za napad. Neki su pak napad proglasili laži koju je Trump izmislio, dok su neki njegovi pristaše tvrdili da ga Tajna služba namjerno nije zaštitila po nalogu Bijele kuće. Tajna služba je odbacila tvrdnje koje su kružile društvenim mrežama – da je Trumpova kampanja tražila veću razinu sigurnosti prije subotnjeg skupa, a da im je to odbijeno.

Videozapisi koji prikazuju agente tajne službe kako odmiču publiku od Trumpa prije pucnjave ponuđeni su u tim teorijama kao dokaz da se radilo o poslu iznutra. Slike Trumpove prkosno podignute šake korištene su za suprotnu tvrdnju – da je cijeli događaj inscenirao sam Trump.