Pregovori o postizanju primirja u opkoljenom Pojasu Gaze i oslobađanju talaca napreduju, saopštila je u petak Bijela kuća.

Bijela kuća: Pregovori o prekidu vatre u Gazi napreduju
Foto: Anadolu Agency

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je da su američki zvaničnici održali konstruktivne razgovore u četvrtak navečer u Kairu, egipatskoj prijestolnici, gdje se razgovori nastavljaju i danas.

"Proces se zapravo kreće naprijed. Pomiče se naprijed na način koji smo ranije zacrtali u smislu sljedećih rundi razgovora. Sada je ključno da svi učestvuju u ovim razgovorima i da strane nastave raditi na implementaciji", rekao je Kirby novinarima.

Negirao je izvještaje da su pregovori blizu kolapsa, rekavši da takvi navodi "nisu tačni".

"Razgovori u Kairu su bili konstruktivni, ali ima još razgovora koji će se održati tokom vikenda", kazao je Kirby.

Pregovori između egipatske i izraelske delegacije u četvrtak u Kairu u potrazi za prekidom vatre u Pojas Gaze i sporazumom o razmjeni zatvorenika s Hamasom nisu uspjeli, objavili su u petak izraelski mediji.

Izraelska javna radiodifuzna korporacija navela je da razgovori, koji su imali za cilj osiguravanje primirja u Gazi i razmjenu zarobljenika između Izraela i Hamasa, "nisu postigli napredak", ostavljajući situaciju u zastoju.

Pregovori o prekidu vatre u Gazi u Kataru završeni su 16. avgusta predstavljanjem "prijedloga koji smanjuje jaz" između Izraela i Hamasa koji je u skladu s principima koje je iznio američki predsjednik Joe Biden 31. maja.

Detalji nisu poznati, a Hamas je odbio prijedlog, navodeći da je u skladu s Netanyahuovim novim uslovima.

Mjesecima, Sjedinjene Američke Države (SAD), Katar i Egipat pokušavaju postići sporazum između Izraela i Hamasa kako bi osigurali razmjenu zarobljenika i prekid vatre, te omogućili da humanitarna pomoć uđe u Gazu.

Kršeći rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija koja zahtijeva hitan prekid vatre, Izrael se suočio s međunarodnom osudom usred svoje kontinuirane brutalne ofanzive na Pojas Gaze od napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra 2023. godine.

U izraelskim napadima na Gazu od tada je ubijeno više od 40.200 Palestinaca, uglavnom žena i djece, a povrijeđeno ih je oko 93.000, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.

Izrael je optužen za genocid na Međunarodnom sudu pravde, čijom je najnovijom presudom Tel Avivu naloženo da odmah zaustavi vojnu operaciju u južnom gradu Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata prije nego što je napadnut 6. maja.