Sjedinjene Američke Države su objavile u petak novi paket sankcija protiv skoro 400 pojedinaca i kompanija povezanih sa ruskim ratom u Ukrajini.

SAD uveo nove sankcije za skoro 400 entiteta povezanih sa ruskom invazijom na Ukrajinu
Foto: Tuzlanski.ba

Poteze koje su najavili američka ministarstva finansija i trgovine, kao i State Department, su dodata povrh već postojećih sankcija protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu, koja je sada uveliko u trećoj godini, prenosi Radio Slobodna Evropa. 

"Rusija je od svoje ekonomije napravila alatku u službi vojno-industrijskog kompleksa Kremlja", naveo je u saopćenju zamjenik ministra finansija SAD-a Wally Adeyemo

"Ministarstvo finansija danas nastavlja da provodi obećanja predsjednika Bidena njegovih kolega iz grupe G7 da poremete lance snabdijevanja ruske vojno-industrijske baze, kao i kanale plaćanja", dodao je on.

Sankcije Ministarstva finansija su nametnute brojci od skoro 400 pojedinaca i entiteta unutar i van Rusije, "čiji proizvodi i usluge dozvoljavaju Rusiji da održi svoje ratne napore i izbjegne sankcije", navodi se u saopćenju.

Među sankcionisanima je i 60 odbrambenih i tehnoloških firmi baziranih u Rusiji, koje su "ključne za održavanje i razvoj ruske odbrambene industrije".

Sem sankcija koje su objavljene u petak, američko Ministarstvo trgovine je navelo da poduzima "agresivne akcije" da dodatno ograniči snabdijevanje Rusije i Bjelorusije artiklima proizvedenim u SAD-u, ili tako obilježenim, zbog "ilegalnog rata Kremlja protiv Ukrajine".

"Današnje djelovanje će dodatno ograničiti ruske sposobnosti da naoruža svoju vojsku, ciljanjem zabranjenih mreža nabavke čiji je cilj zaobilaženje globalnih kontrola izvoza", navedeno je u njihovom saopćenju.