Najmanje 70 novinara poginulo u 2013. godini
Foto: Tuzlanski.ba

Najmanje 70 novinara je poginulo obavljajući svoj posao širom svijeta u 2013. godini, uključujući 29 pripadnika sedme sile koji su izvještavali iz Sirije i 10 iz Iraka, navedeno je u izvještaju Komiteta za zaštitu novinara, sa sjedištem u New Yorku.

ubistva-novinaraŠestoro novinara izgubilo je život u Egiptu, od kojih su trojica novinara ubijeni dok su izvještavali s demonstracija protiv svrgavanja Mohameda Morsija 14. augusta, kada su snage sigurnosti upotrebile silu protiv demonstranata, prenijela je agencija AP.

-Bliski istok postao je bojno polje za novinare. Dok je broj ubijenih novinara opao u nekim područjima, dotle je porastao u Siriji zbog građanskog rata kao i u Iraku gdje je došlo do obnavljanja sektaških sukoba - saopćio je zamjenik direktora Komiteta Robert Mahoni.

U većini slučajeva, radi se o novinarima koji su izvještavali s područja u kojima su i živjeli.

Veliki broj novinara poginuo je dok su izvještavali tokom okršaja, ali u nekoliko zemalja novinari su izgubili život, jer su pisali o osjetljivim temama, kao što su nepravilnosti u policiji, politička korupcija ili trgovina narkoticima.

U te zemlje spadaju Brazil, Kolumbija, Filipini, Indija, Rusija, Pakistan i Bangladeš, saopćio je Komitet.

Po prvi put u posljednjih 10 godina, nijedan novinar nije ubijen u Meksiku, prenosi Tanjug. Komitet još uvijek radi na pogibijama drugih 25 novinara u 2013. godini, koji nisu uključeni u dati bilans od 70 poginulih.