Nesreća se dogodila u oblasti Magusa u Minyi kada se lokomotiva sa dva vagona sudarila sa putničkim vozom broj 1087 na liniji Aswan-Kairo.

Najmanje 20 povrijeđenih u sudaru vozova u Egiptu
Foto: Anadolija | Završili u kanalu

Dva voza su se sudarila u južnom egipatskom gradu Minya, nakon čega su dva vagona završila u kanalu Ibrahimiyah - kanal za navodnjavanje.

Nakon nesreće, hitna pomoć je pružila pomoć povrijeđenima, dok su ekipe za potragu i spašavanje evakuisale ljude iz vagona.

Egipatski zvaničnici su objavili da je u sudaru bilo najmanje 20 povrijeđenih. Ministarstvo zdravlja je kasnije u saopštenju potvrdilo da je najmanje 20 ljudi prebačeno u bolnice.

Uzrok nesreće se istražuje, navodi se u saopćenju željezničke službe. Ovo je druga željeznička nesreća u samo mjesec dana u toj sjevernoafričkoj državi.

Minya je glavni grad istoimene provincije u Gornjem Egiptu. Nalazi se oko 245 kilometara južno od Kaira na zapadnoj obali rijeke Nil, koja protiče na sjever kroz grad.

Iskakanje sa šina i sudari vozova uobičajeni su u Egiptu zbog zastarjelog željezničkog sistema. U septembru su se dva putnička voza sudarila u gradu na delti Nila, pri čemu su poginule najmanje tri osobe.

Posljednjih godina vlada je najavila inicijative za poboljšanje željeznica. Predsjednik Abdel Fattah al-Sissi izjavio je 2018. godine da će oko 250 milijardi egipatskih funti, ili 7,43 milijarde eura, biti potrebno za popravku i remont zapuštene željezničke mreže.