Foto: Tuzlanski.ba

Jedinstvena šuma, koja izgleda kao da je stvorena magijom, krasi središte pustinje Namib.

pustinjska-suma1

Drveće u pustinji je ionako veoma neobičan prizor. Ali, ovo nije obična šuma, nego u potpunosti sasušeno drveće, koje djeluje kao podsjetnik na život koji je nekada tu postojao.

Mjesto gdje je vrijeme stalo: Naime, u Nacionalnom parku "Namib-Naukluft" u Namibiji nalazi se neobični, nestvarni i jedinstveni krajolik DeadVlei, odnosno mrtva močvara, u kojem je vrijeme bukvalno stalo.

DeadVlei je poznata i kao "šuma zamrznuta u vremenu" zbog sasušenih stabala koja se ovdje nalaze više od 1.000 godina. Ova čarobna šuma izgleda kao da je slikarsko djelo nekog umjetnika.

Okružena je crvenim dinama starim hiljade godina, čiji je pijesak doslovno zarđao.

Nastanak: Stabla u DeadVleiju su mrtva već odavno. Zamrznuti u vremenu, njihove uvijene i zgrčene grane nepokretne su čak i kada povremeno dune povjetarac.

DeadVlei je formirana poslije kiše kada je rijeka poplavila i stvorila privremene plitke bazene, gdje je počelo rasti drveće. Kada se klima promijenila, oblast su pogodile suša i pješčane dine, koje su okruživale oblast sa svih strana, blokirale su rijeku sa tog područja.

pustinjska-suma2

rveće je umrlo jer nije više bilo dovoljno vode da preživi. Drveće nije, kao što se očekivalo, okamenilo jer je organski materijal sa drveta polako zamijenio mineral. Umjesto toga, sunce je spalilo drveće, čineći ga tako crnim kao ugalj. Ovdje je klima toliko suva da se ne mogu raspasti.

Najveće dine na svijetu: Okruženi su najvećim pješčanim dinama na svijetu. Upravo one su nesumnjivo doprinijele uslovima koji su potrebni za očuvanje stabala.

Cijeli ovaj kraj zove se Sossusvlei, a on je zapravo jedna ravna ploča od soli i gline, prozvana "put bez kraja" zbog obližnje rijeke koja u rijetkim trenucima nabuja i projuri kroz Namib pustinju, samo da bi potpuno nestala bez traga u glinovitom području mrtve močvare.

pustinjska-suma3

Vjeruje se da su stabla "šume zamrznute u vremenu" živjela oko 200 godina prije nego što su se desile klimatske promjene u području, a takođe se vjeruje da uspravno stoje mrtva na užarenom suncu već 900 godina.

Bube, nojevi i biljke: Ipak, i ovdje je život pronašao način da uspije. Tu žive bube, nojevi i neke vrste biljaka koje su prilagođene da uspijevaju uz jutarnju izmaglicu i veoma rijetke padavine.

Ovo čudo od prirode privlači mnoge fotografe, ali i turiste, koji su spremni da rizikuju naporno putovanje kako bi ovjekovječili ovu nevjerovatnu ljepotu. (Nezavisne novine)