Foto: Tuzlanski.ba

"Ostavite sve što trenutno radite i pogledajte ove fotografije sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una kako u dugom kaputu s krznenim ovratnikom kroz snijeg jaše na ukrašenom bijelom konju. Fotografije prikazuju Kim Jong-una kako jaše po planini Paektu, koja se nalazi blizu granice s Kinom, a u Sjevernoj Koreji smatra se svetom planinom revolucije", prenosi CNN.

Sjevernokorejski državni mediji tvrde da je Kim dojahao do vrha planine na 2744 metra nadmorske visine. Ovu tvrdnju treba smatrati propagandom, ali Kimove fotografije na konju podsjećaju na slične prizore još jednog snažnog vođe, ruskog predsjednika Vladimira Putina iz 2009. godine.

"Ne znamo šta se tačno događa, ali znamo da će se dogoditi nešto veliko"

Iako sve ovo izgleda smiješno, stručnjaci smatraju da se Kim Jong-un možda sprema da objavi nešto veliko.

Šta se događa, CNN je pitao Gordona Changa, autora više knjiga o azijskoj geopolitici, kolumnista i advokata.

"Žao mi je konja. Ne znamo šta se tačno događa, ali znamo da će se dogoditi nešto veliko. U prošlosti, ne samo kad je bio u pitanju Kim Jong-un, nego i njegov otac Kim Jong-il i djed Kim Il-sung, ovakvi jahački izleti bili su znak da će se nešto dogoditi", govori Chang, a na pitanje što bi to "nešto veliko" moglo biti, odgovara:

"To zasad ne znamo, ali moglo bi biti napuštanje nuklearnih pregovora s SAD-om ili može biti usmjereno prema Južnoj Koreji. Možda Kim Jong-un želi pomoći južnokorejskom predsjedniku Moon Jae-inu uoči važnih parlamentarnih izbora 15. aprila 2020. Stvarno ne znamo o čemu se radi, ali sigurno se nešto događa i vjerovatno nam se neće svidjeti."

Kolijevka korejske nacije

CNN-ovu voditeljicu Brooke Baldwin zanimalo je nakon toga, zašto je planina Paektu sveta u Sjevernoj Koreji?

"Radi se o mjestu za koje se vjeruje da je kolijevka korejske nacije, o mjestu na kojem je navodno rođen Kimov otac, te iz njega vuče svoj legitimitet. Planina Paektu ima status svojevrsnog Olimpa za Korejce", objasnio je Chang.

Sjevernokorejci su početkom oktobra prekinuli nuklearne pregovore sa Sjedinjenim Američkim Državama, koji su vođeni u Švedskoj, s obrazloženjem da druga strana nije ispunila njihova očekivanja.

"Sjeverna Koreja to, naravno, ne želi, ali mislim da SAD može to postići bez korištenja sile, čak i bez prijetnje silom, nego samo temeljem svoje gospodarske moći. SAD bi morao uvesti privredne sankcije Rusiji, Kini i Sjevernoj Koreji, ali zasad nema volje da će se to učini. Američki predsjednik Trump vodio je prilično učinkovitu politiku sankcija sve do maja prošle godine, a onda je odustao zato što je želio biti velikodušan prema Kim Jong-unu", rekao je Chang i nastavio:

"Međutim, ovaj potez nije baš naišao na susretljiv odgovor druge strane. U američkoj politici trenutačno vlada zbrka, Kim dobiva sve što želi, a Amerika ništa." (Index.hr)