Kakav prekoret: Nekada je prosila na ulici za komad hljeba, a danas je ... (VIDEO)
Foto: Tuzlanski.ba

Spavala je na ulici, moleći za hranu, a nije joj bilo strano ni krasti

kineskinja63

U haljini sa cvjetnim uzorkom i obojenom kosom Kim Ha-na uopšte ne liči na djevojčicu koja je u prošlosti čak tri puta ugrozila vlastiti život ne bi li pobjegla iz Sjeverne Koreje. To joj je uspjelo u dobi od petnaest godina, a danas 25-godišnja Kim Ha-na trenutno uživa status velike kuharske zvijezde na južnokorejskoj televiziji gdje se proslavila pobjedom u poznatom showu Masterchef. Između čak 6.500 kandidata uspjela je doći među posljednjih šestero kandidata, piše dhakatribune.com.

Njeno teško djetinjstvo dojmilo se gledalaca, dok je njeno umijeće spremanja jela iz obje Koreje oduševilo suce showa. Iako joj pobjeda mnogo znači, Kim je jedino stalo do toga da pronađe oca kojeg je zadnji put vidjela kad su pokušali prijeći granicu između Sjeverne Koreje i Kine kako bi pobjegli sjevernokorejskim graničarima. Osim toga, voljela bi razbiti predrasude Južnokorejaca o prebjezima iz Sjeverne Koreje.

Tri godine bila je "kotjebi", kako se u Sjevernoj Koreji nazivaju djeca prosjaci. Spavala je na ulici, moleći za hranu, a nije joj bilo strano ni krasti. Tada je znala jesti sve što bi joj došlo pod ruku - od vilinih konjica, žaba pa sve do miševa.

"Želim dokazati da se i prebjezi mogu jednako dobro brinuti za sebe i da im može ići dobro u životu. Kao 'kotjebi' nisam mogla sebi priuštiti bilo kakve snove, pogotovo ne one da jednom postanem kuharica. Živim za dan kad ću moći nešto skuhati malim prosjacima kakva sam i sama nekad bila. Do mene su došle glasine da je tata umro, ali ne želim to prihvatiti i nadam se da ću ga uskoro čuti, a možda me i sam vidio na televiziji", rekla je novopečena kuharska zvijezda. (Index.hr)