Kabul: Od trgovine drogom izgrađene luksuzne četvrti (VIDEO)
Foto: Tuzlanski.ba

Afganistan se dugo povezuje sa ekstremnim siromaštvom i ratom. Ali milijarde dolara strane pomoći i novac od trgovine drogom pomogli su da se pojedini dijelovi Kabula pretvore u luksuzne četvrti. Međutim, taj napredak mogao bi biti zaustavljen odlaskom stranih vojnika.

kabulStambene zgrade koje ovdje niču nisu tipične za Afganistan... Ali postale su uobičajene u bogatim četvrtima Kabula, piše Aljazeera.net. Naći odgovarajući stan u ovom gradu nije lako. Međutim, tu je Mohammed Jan Eshan. Ovaj trgovac nekretninama u poslu je već 20 godina.

Pad cijena

Kad je talibanska vlada srušena invazijom zapadnih snaga 2002. godine, u Afganistan je stiglo mnogo novca i stranaca. Ratna ekonomija je rođena.

Muhamed kaže da je vlasnik ovakve kuće, Afganistanac, bez problema mogao naplaćivati stanarinu od čak 10.000 dolara mjesečno. Ali čini se da su zlatna vremena prošla...

"Nakon što su se pojavile glasine da će stranci početi napuštati Afganistan, cijene stanarine polako su počele padati, sa 10.000 na 7.000 dolara, zatim sa 7.000 na 5.000. Sada možete iznajmiti kuću za 3.000 dolara", kaže Muhamed.

Strane vlade su od 2002. godine poslale pomoć Afganistanu vrijednu više od 100 milijardi dolara. Mnogo je uloženo u razvoj kompanija i otvaranje radnih mjesta.

Palate maka

Drugi su se obogatili trgovinom heroinom. Kuće u ovom području mnogi zovu "palatama maka". Njihova vrijednost procjenjuje se na milion dolara. Dok je stopa siromaštva širom zemlje i dalje veoma visoka, mnogi stanovnici velikih gradova žive u luksuzu. Imaju mobitele i voze skupe automobile.

A nedostatak funkcionalnih finansijskih institucija znači da se većina poslova obavlja na ulicama.

"Ovo je epicentar ratne ekonomije Afganistana. Svakog dana kroz kabulsko tržište novca prođu milioni dolara. Dio je zarađen korupcijom ili trgovinom drogom. Šalje se izvan zemlje ili ulazi u nju. U svakom slučaju, Afganistanska vlada nije u mogućnosti da ga kontrolira", iz Kabula izvještava Jane Ferguson.

Ovdje se gomile zakonito i nezakonito zarađenog novca koriste pri sklapanju poslova, mijenjaju za druge valute i prodaju. Ovo je afganistanski Wall Street.

Ali afganistanski poslovni bum mogao bi biti zaustavljen, ako se novac ne bude ulagao u održive industrije kao što je poljoprivreda...A građani poput Mohameda vjerovatno neće moći nastaviti da žive kao sada nakon odlaska stranih vojnika.