Izumitelj kalašnjikova umro u 94. godini
Foto: Tuzlanski.ba

Mihail Kalašnjikov, izumitelj sovjetske jurišne puške AK-47, prodate u milionima primjeraka u svijetu, umro je u ponedjeljak u 94. godini, javilo je nekoliko izvora.

Mihail-Kalasnjikov

Umro je "prije sat i po", oko 15.00 sati po srednjoevropskom vremenu, izjavio je novinskoj agenciji AFP Viktor Čulkov, glasnogovornik vlasti regije Udmurtije, na Uralu.

Glasnogovornica kompanije Kalašnjikov, koja proizvodi oružje s njegovim imenom, potvrdila je AFP-u ovu informaciju, ne dajući više pojedinosti.

Mihail Kalašnjikov je hospitaliziran u nekoliko navrata posljednjih mjeseci. U novembru je smješten na reanimaciju na klinici Ljevsk (glavni grad Udmurtije, 1.300 kilometara istočno od Moskve) nakon pogoršanja zdravstvenog stanja.

On je prestao raditi 2012. godine zbog zdravstvenih razloga, uglavnom srčanih problema.

Mihail Kalašnjikov je počeo 1947. godine razvijati jurišnu pušku nazvanu AK-47, dok se oporavljao od povrede iz Drugog svjetskog rata. Oružje je zatim razvio u više modela koji su prodati u milionskim primjercima u svijetu.

Poznato automatsko oružje je proizvodila bivša fabrika Ljmah, u gradu Ljevsk. Kompanija je još uvijek najveći proizvođač ruskog vatrenog oružja.

Mihail Kalašnjikov, jedan od najpoznatijih Rusa u svijetu i među najodlikovanijim ljudima u svojoj zemlji, nije nikada uzimao novac od prodaje miliona pušaka koje nose njegovo ime, a koje koristi vojska u više od 80 zemalja.

Ruska TV stanica "Raša tudej" podsjeća na njegove riječi da je "bio ponosan na svoj izum, ali da je tužan što ga upotrebljavaju teroristi".

Automat "Kalašnjikov" u zvaničnoj upotrebi je u više od 100 država svijeta, a njegov konstruktor je jedina osoba koja je istovremeno odlikovana priznanjem "Heroj Rusije" i dva puta priznanjem "Heroj socijalističkog rada".