Izraelska vojska priznala je u ponedjeljak da se suočava s nedostatkom tenkova i municije tokom ofanzive na Pojas Gaze.

Izraelska vojska priznala da se suočava s nedostatkom tenkova i municije
Foto: Anadolu Agency

Vojska je u dokumentu izraelskom Vrhovnom sudu navela da su mnogi tenkovi oštećeni tokom rata u Gazi i da im nedostaje municije, objavio je izraelski dnevnik "Yedioth Ahronoth".

Dokument je upućen nakon peticije kojom se traži uključivanje žena u oklopni korpus vojske.

"Broj operativnih tenkova u korpusu je nedovoljan za potrebe rata i za izvođenje eksperimenta s raspoređivanjem žena", navodi list.

Prema izvještaju, načelnik Generalštaba Herzi Halevi odlučio je odgoditi uključivanje žena na borbene položaje do novembra 2025. godine zbog ozbiljnog nedostatka oružja.

Najmanje 682 izraelska vojnika su poginula, a više od 4.100 ranjeno od izbijanja sukoba u Gazi 7. oktobra 2023, prema vojnim podacima.

Kršeći rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a kojom se zahtijeva hitan prekid vatre, Izrael se suočio s međunarodnom osudom usred svoje kontinuirane brutalne ofanzive na Gazu od napada Hamasa 7. oktobra.

Od tada je ubijeno skoro 38.700 Palestinaca, uglavnom žena i djece, a više od 89.000 je ranjeno, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.

Više od devet mjeseci nakon izraelskog napada, veliki dijelovi Gaze su u ruševinama.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde, čijom je najnovijom presudom naloženo da odmah obustavi svoju vojnu operaciju u južnom gradu Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata prije nego što je napadnut 6. maja.