"Kada podržavamo naše vrijednosti, svijet je malo svjetliji. Kada to ne učinimo, svijet je malo tmurniji, diktatori i autokrate se osjećaju ohrabreni, a vremenom postajemo manje sigurni."

Foto: Anadolu Agency

Sjedinjene Američke Države su spremne za novo poglavlje s predsjednicom Kamalom Harris, poručio je bivši predsjednik SAD-a Barack Obama u utorak sa pozornice demokratske nacionalne konvencije u Chicagu, u državi Illinois, u znak podrške kandidatkinji Demokratske stranke za Bijelu kuću, prenosi Anadolu.

"Amerika je spremna za novo poglavlje. Amerika je spremna za bolju priču", rekao je Obama.

Opisujući Harris, rekao je da ona "nije rođena u privilegijama" i istakao da je kao tužilac gonila velike banke i seksualne zlostavljače dece.

Obama je obećao demokratama da će Harris biti "fokusirana" na njihove probleme i "raditi u ime svakog Amerikanca".

"Da, može!", publika je skandirala dok je Obama pozivao demokrate da izaberu Harris za predsjednicu SAD-a.

Obama je rekao da je potpredsjednik, guverner Minnesote Tim Walz, "izvanredan partner“ koji je "vrsta osobe koja bi trebala biti u politici - neko ko je rođen u malom gradu, služio svojoj zemlji, učio djecu, trenirao fudbal i brinuo o svojim komšijama".

Trump je "opasan"

Obama je takođe osudio republikanskog protivnika Harris, bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, rekavši da je "opasan".

"Istina je da Donald Tramp moć ne vidi samo kao sredstvo za postizanje svojih ciljeva. On želi da srednja klasa plati cijenu za još jedno ogromno smanjenje poreza koje bi najviše pomoglo njemu i njegovim bogatim prijateljima”, rekao je Obama i dodao: "Čini se da ga nije briga ako više žena izgubi reproduktivnu slobodu, jer to neće utjecati na njegov život."

Pohvalio Bidena

Obama je rekao da će historija pamtiti Joea Bidena kao predsjednika koji je "branio demokratiju u trenutku velike opasnosti", a istovremeno je istakao i postignuća Bidenove administracije, uključujući ekonomiju i zdravstvenu zaštitu.

"A u vrijeme kada se druga stranka pretvorila u kult ličnosti, trebao nam je vođa koji je postojan i koji okuplja ljude i koji je bio dovoljno nesebičan da uradi najrjeđu stvar u politici: ostavi po strani vlastite ambicije radi dobrobiti zemlje", rekao je Obama.

Svijet gleda

Obama je rekao da ostatak svijeta prati novembarske izbore u SAD-u da vidi "možemo li to zaista izvesti".

"Nijedna nacija, nijedno društvo nikada ranije nije pokušalo da izgradi demokratiju tako veliku i raznoliku kao što je naša – onu u kojoj su naša odanost i naša zajednica definisani, ne rasom ili krvlju već zajedničkim uvjerenjima“, rekao je Obama.

"Zato, kada podržavamo naše vrijednosti, svijet je malo svjetliji. Kada to ne učinimo, svijet je malo tmurniji, diktatori i autokrate se osjećaju ohrabreni, a vremenom postajemo manje sigurni."

Iako Obama misli da Amerika "ne bi trebala biti svjetski policajac", rekao je da "može biti, mora biti, snaga dobra - obeshrabrivanja sukoba, borbe protiv bolesti, promicanja ljudskih prava, zaštite planete od klimatskih promjena, odbrane slobode".

"To je ono u što Kamala Harris vjeruje - a tako i većina Amerikanaca", dodao je.