Presuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić tužio je Vladu Velike Britanije, gdje trenutno boravi na doživotnoj zatvorskoj kazni, za nečovječno postupanje jer mu nije dozvoljeno da laptop drži u ćeliji.

Ratni zločinac Radovan Karadžić tuži britansku vladu, traži 50 hiljada funti
Foto: Arhiva

Radovan Karadžić, koji se nalazi u zatvoru Albany na britanskom ostrvu Wight, traži 50.000 funti zbog kršenja ljudskih prava, a također tvrdi da mu je zabranjeno da komunicira na maternjem srpskom jeziku, prenosi Daily Mail.

On se prošle sedmice pojavio na sudu putem video veze kako bi tužio državnog sekretara za pravosuđe Shabanu Mahmood.

Ako pobijedi, britanski porezni obveznici bi mu morali isplatiti novac, kao i platiti druge pravne troškove.

To se događa nakon što je njegova kćerka Sonja Karadžić-Jovičević 2021. godine tvrdila da je držan u “nezdravim” i “necivilizovanim” uslovima nakon što je preseljen na britansko ostvro.

"Što se tiče fizičkog stanja u kojem je on smješten, to je neprihvatljivo. Ako tome dodamo i činjenicu da se nalazi u zgradi punoj kancerogenog azbesta koji je zabranjen u cijelom svijetu, jasno je u kakvom će stanju biti", kazala je tada za agenciju SRNA.

Također je tvrdila da je premeštanje presuđenog ratnog zločinca u Britaniju učinjeno namjerno u inat njegovoj porodici.

"Moj otac je u vrlo neciviliziranoj situaciji, a što se njegove porodice tiče, njegovo preseljenje na jug Engleske je namjerno napravljeno kako bi ga držao podalje, mimo pravila Rezolucije Ujedinjenih naroda koju je usvojilo Vijeće sigurnosti. Biće nam jako teško fizički, finansijski i proceduralno, zbog viza, imunizacije tokom pandemije, pa čak i nakon toga, da ikada odemo tamo i posjetimo ga", rekla je.

Daily Mail podsjeća da je Karadžić odgovoran za neke od najgorih zločina počinjenih u Evropi od kraja Drugog svjetskog rata, uključujući masakr nad više od 8.000 muškaraca i dječaka u genocidu u Srebrenici.

Prvobitno je osuđen na 40 godina zatvora u Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu, a potom mu je kazna povećana na doživotnu.

Zatvorenici kojima presudi ovaj sud Ujedinjenih nacija raspoređuju se između država članica.

Karadžić je avionom iz Nizozemske u Veliku Britaniju prebačen 2021. godine.