Tomiko Itooka, rođena 23. maja 1908. godine, živi u zapadnom japanskom gradu Ashiya.

Poznato ko je sada najstarija osoba na svijetu
Foto: Anadolu Agency

Tomiko Itooka iz Japana koja ima 116 godina nasljednica je titule najstarije osobe na svijetu, objavila je istraživačka grupa, javlja Anadolu.

Ona je rođena 23. maja 1908. godine, živi u zapadnom japanskom gradu Ashiya u provinciji Hyogo.

„Bivša planinarka ima 116 godina i tri mjeseca“, navodi se u saopštenju Gerontološke istraživačke grupe sa sjedištem u Los Angelesu u Kaliforniji.

Njena kandidatura za titulu najstarije osobe iz Ginisove knjige rekorda dolazi nakon što je Maria Branyas, bivša nositeljica titule, umrla u ponedjeljak u 117. godini.

Branyas, koja je rođena 4. marta 1907. u San Francisku u Kaliforniji preselila se kao dijete u Španiju 1915. godine. Nosila je titulu najstarije osobe na svijetu od 17. januara 2023. godine, nakon smrti Francuskinje Lucile Randon koja je preminula u 118. godini.

Nova nositeljica titule najstarije osobe na svijetu rođena je u Osaki u Japanu, završila je Osaku Jogakuin školu, a igrala je i u odbojkaškom klubu.

Udala se sa oko 20 godina i ima dvije kćeri i dva sina.

Tokom Drugog svjetskog rata, ona je zamijenila muža, koji je vodio fabriku tekstila u Južnoj Koreji i sama upravljala fabrikom, istovremeno odgajajući djecu.