Izrael povukao ambasadore iz Irske i Norveške: Nećemo šutiti o ovom pitanju
Foto: Tuzlanski.ba

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u srijedu opoziv "na konzultacije" svojih veleposlanika u Irskoj i Norveškoj nakon odluke tih zemalja da priznaju državu Palestinu.

“Danas šaljem jasnu poruku Irskoj i Norveškoj: Izrael neće šutiti o ovom pitanju”, rekao je izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz, navodi se u priopćenju.

U jeku rata u Pojasu Gaze između Hamas i Izraela, nekoliko evropskih zemalja objavilo je u srijedu inicijativu s ciljem priznavanja Države Palestine.

Norveška će od 28. maja priznati postojanje palestinske države, objavio je u srijedu norveški premijer Jonas Gahr Store.

Irska je najavila priznanje palestinske države, izjavio je njezin premijer Simon Harris u zajedničkom priopćenju s Oslom i Madridom.

Irska i Norveška žele poslati “poruku Palestincima i cijelom svijetu: terorizam se isplati”, odgovorio je na to šef izraelske diplomacije.

“Nakon što je teroristička organizacija Hamas izvela najveći masakr Jevreja od holokausta, nakon što je počinila najstrašnije seksualne zločine koje svijet poznaje, ove su zemlje odlučile nagraditi Hamas i Iran i priznati palestinsku državu”, rekao je.

Njihov je pristup opisao kao “uvrnut”, rekavši da je to “nepravda prema sjećanju na žrtve 7. oktobra” i da “potkopava pravo Izraela na samoobranu”.

Rat je izazvao napad Hamasa 7. oktobra koji je rezultirao smrću više od 1.170 ljudi, uglavnom civila.

Od 252 osobe koje su 7. listopada uzete kao taoci, 124 još uvijek drže u Gazi, uključujući 37 mrtvih.

Izrael je obećao da će uništiti Hamas i pokrenuo je razornu ofenzivu u Pojasu Gaze u znak odmazde, što je rezultiralo smrću najmanje 35.647 ljudi, od kojih su većina civili, podaci su Hamasovog ministarstva zdravstva u Gazi. (HINA)