Blinken je u sklopu posjete Bliskom istoku doputovao u Izrael kako bi razgovarao o razmjeni zatvorenika i pregovorima o prekidu vatre.

Blinken: Pregovori o razmjeni zarobljenika i prekidu vatre u Gazi mogli bi biti posljednja šansa
Foto: Anadolu Agency

Američki državni sekretar Antony Blinken izjavio je da bi sadašnji pregovori između Izraela i Hamasa o razmjeni zarobljenika i prekidu vatre u pojasu Gaze mogli biti "posljednja šansa", javlja Anadolu.

Izraelski predsjednik Isaac Herzog primio je Blinkena kojem je ovo deveta posjeta regionu od 7. oktobra, kada su počeli izraelski napadi na Gazu.

Blinken je prije sastanka komentarisao pregovore između Izraela i Hamasa o razmjeni zarobljenika i prekidu vatre u Gazi.

Istakao je da je ovo "odlučujući trenutak" za pregovore o prekidu vatre.

"Više nego vjerovatno, ovi pregovori su najbolja, možda i posljednja, prilika da se taoci vrate kući, uspostavi primirje i svi budu na putu ka trajnom miru i sigurnosti", rekao je on.

Herzog je optužio Hamas za nepostizanje napretka u razgovorima o razmjeni zarobljenika i prekidu vatre.

Pregovori o prekidu vatre u glavnom gradu Katara, Dohi, završeni su u petak predstavljanjem "prijedloga koji sužava jaz" između Izraela i Hamasa koji je u skladu s principima koje je postavio američki predsjednik Joe Biden 31. maja.

Biden je u maju rekao da je Izrael predstavio trofazni sporazum kojim će se okončati neprijateljstva u Gazi i osigurati oslobađanje talaca koji se drže u obalskoj enklavi. Plan uključuje prekid vatre, razmjenu talaca i zarobljenika i rekonstrukciju Gaze.

Mjesecima, Sjedinjene Američke Države (SAD), Katar i Egipat pokušavaju postići sporazum između Izraela i Hamasa kako bi osigurali razmjenu zarobljenika i prekid vatre, te omogućili da humanitarna pomoć uđe u Gazu, ali posrednički napori su zaustavljeni zbog Netanyahuovog odbijanja da ispuni Hamasove zahtjeve.

Strane su najavile da će nastaviti pregovore o prekidu vatre sljedeće sedmice u Kairu, glavnom gradu Egipta.

Kršeći rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda koja zahtijeva hitan prekid vatre, Izrael se suočio s međunarodnom osudom usred svoje kontinuirane brutalne ofanzive na Pojas Gaze od napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra 2023. godine.

Ubijeno je skoro 40.100 Palestinaca, uglavnom žena i djece.

Više od deset mjeseci nakon izraelskog rata, veliki dijelovi Pojasa Gaze su u ruševinama.

Izrael je optužen za genocid na Međunarodnom sudu pravde, čijom je najnovijom presudom Tel Avivu naloženo da odmah zaustavi vojnu operaciju u južnom gradu Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata prije nego što je napadnut 6. maja.