Proteklih dana vatrogasci u Kladnju borili su se s požarom koji je zahvatio Gradsku deponiju Stanovi.

Vlada TK odobrila 20 hiljada KM pomoći Općini Kladanj za hitne intervencije
Foto: DVD Kladanj

Danas je održana sjednica Vlade Tuzlanskog kantona na kojoj je odlučeno o odobravanju novčane pomoći Općini Kladanj koju je zadesila prirodna nesreća uzrokovana velikim požarom.

Na danas održanoj sjednici Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost na Odluku Kantonalnog štaba civilne zaštite o odobravanju 20.000 KM pomoći Općini Kladanj za hitne intervencije uslijed prirodne ili druge nesreće uzrokovane velikim požarom na Gradskoj deponiji Stanovi, saopšteno je.

Iz Kantonalne uprave Civilne zaštitet Tuzla saopštili su da se stanje smirilo uslijed padavina.

"Stanje sa požarom na deponiji stabilizovano uslijed sinoćnih padavina, još uvijek ima dima u tragu ali u znatno manjem obimu'', saopšteno je danas iz Kantonalne uprave Civilne zaštite Tuzla. 

Podsjećamo, do požara je došlo 1. augusta kada je spriječeno širenje požara na okolne šumske komplekse.

Vezani članak Trinaesti dan požara u Kladnju: Velika količina dima još uvijek prijetnja po zdravlje

Osim ove odluke, Vlada je donijela Odluku o ostvarivanju prava iz primarne zdravstvene zaštite povratnika u Republiku Srpsku u javnim zdravstvenim ustanovama na području Tuzlanskog kantona. Ovom Odlukom povratnicima iz Federacije Bosne i Hercegovine u Republiku Srpsku omogućava se ostvarivanje prava na korištenje primarne zdravstvene zaštite u svim javnim zdravstvenim ustanovama na području Tuzlanskog kantona i utvrđuju izvori finasiranja tih prava.

Ova zdravstvena zaštite obuhvata primarnu zdravstvenu zaštitu, specijalističko - konsultativnu i vanbolničku dijagnostičku djelatnost, a za ovu namjenu Vlada Tuzlanskog kantona je osigurala 500.000 KM. Uslovi za ostvarivanje ovog prava su dokaz da je povratnik imao status raseljenog lica saglasno Zakonu o raseljenim osobama i povratnicima u Federaciji Bosne i Hercegovine i izbjeglicama iz Bosne i Hercegovine, odnosno Zakonu o izbjeglicama iz Bosne i Hercegovine i raseljenim osobama u Bosni i Hercegovini i CIPS lična karta izdata u općini u Republici Srpskoj.

Na danas održanoj sjednici Vlada je usvojila Plan i Program mjera zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja za područje Tuzlanskog kantona za 2025. godinu, saopćeno je iz Odjeljenja za informisanje Vlade TK.