Rusija je u ponedjeljak objavila da su mirovni pregovori s Ukrajinom trenutno nemogući zbog ukrajinskih napada u zapadnoj regiji Kursk.

Rusija obustavila mirovne pregovore zbog upada ukrajinskih trupa u oblast Kursk
Foto: Arhiva

"U ovoj fazi, uzimajući u obzir ovu 'avanturu', nećemo razgovarati s njima", rekao je pomoćnik ruskog predsjednika Jurij Ušakov u intervjuu za ruski kanal "Life".

Naglasio je da će mirovni pregovori ovisiti o stanju na terenu.

"Ne znam koliko će trajati pauza prije nego što odlučimo da smo spremni za početak mirovnih pregovora, ali sve zavisi od situacije na bojnom polju, to će imati najveći uticaj, posebno u regionu Kursk", dodao je.

Predsjednik Vladimir Putin je 16. juna predstavio mirovni prijedlog Rusije za okončanje “specijalne vojne operacije” u Ukrajini i početak mirovnih pregovora.

Na sastanku sa zvaničnicima u Ministarstvu vanjskih poslova u Moskvi, Putin je rekao da će Rusija odmah prekinuti "specijalnu vojnu operaciju" ako Ukrajina odustane od želje da se pridruži NATO-u i povuče trupe iz regiona Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporizhzhia, u kojima pretežno živi stanovništvo koje priča ruski.

Ukrajinske snage neočekivano su upale na ruski teritorij prije nešto manje od dvije sedmice.

Prema posljednjim informacijama iz Kijeva, Ukrajina kontrolira više od 80 mjesta i 1.500 kvadratnih kilometara teritorija u Kurskoj oblasti.

Kijev je u nedjelju izvijestio o uništenju drugog mosta u regiji, čime žele presjeći snabdijevanje puteve ruske vojske. Prema ruskim vojnim izvještajima, rušenje mostova ostavilo je Rusiji ograničene mogućnosti prelaska rijeke Sejm, a Moskva kaže da to otežava evakuaciju stanovnika s tog područja.

Vlasti su u nedjelju saopštile da pokušavaju potisnuti ukrajinsku vojsku iz nekoliko naselja.

Zelenski je u nedjelju također ponovio poziv zapadnim saveznicima da ubrzaju isporuku oružja i streljiva. Rusija pojačava pritisak na ukrajinsku vojsku na istoku Ukrajine, gdje su, prema podacima Ministarstva odbrane, njezine snage zauzele još jedno selo u Donjeckoj oblasti.

Riječ je o selu Sviridonivka, 15 kilometara od grada Pokrovsk, koje leži na ključnoj ruti opskrbe ukrajinskih trupa i gradova na istočnoj bojišnici i već je dugo meta ruske vojske.