Ratom su osim civila pogođene i životinje koje teško pronalaze hranu u opkoljenoj palestinskoj enklavi.

Rat u Gazi: Iako i sami nemaju dovoljno hrane, Palestinci pronalaze načina da prehrane stoku
Foto: Anadolu Agency

Izraelska vojska već deset mjeseci izvodi brutalne napade na Pojas Gaze, a ratom su osim civila pogođene i životinje koje teško pronalaze hranu u opkoljenoj palestinskoj enklavi, javlja Anadolu.

Zbog nestašice i ogromne krize s hranom u Pojasu Gaze, Palestinci teško mogu prehranjivati stoku koja im je vrlo važna u ratnim uvjetima.

Iako i sami nemaju dovoljno hrane, Palestinci Ibrahim El Shobaki i Subhi El Mazloum ne sjeveru grada Gaze nekako pronalaze načina da prehrane stoku koja im daje mlijeko i druge namirnice.

Dvojica Palestinaca svaki dan hljeb suše na suncu, a potom ga nose u štalu kako bi nahranili stoku.

Kršeći rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda koja zahtijeva hitan prekid vatre, Izrael se suočio s međunarodnom osudom usred svoje kontinuirane brutalne ofanzive na Pojas Gaze od napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra 2023. godine.

Ubijeno je skoro 40.100 Palestinaca, uglavnom žena i djece.

Više od deset mjeseci nakon izraelskog rata, veliki dijelovi Pojasa Gaze su u ruševinama.

Izrael je optužen za genocid na Međunarodnom sudu pravde, čijom je najnovijom presudom Tel Avivu naloženo da odmah zaustavi vojnu operaciju u južnom gradu Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata prije nego što je napadnut 6. maja.