Foto: Tuzlanski.ba

Snijeg koji nekoliko dana ne prestaje padati u Istanbulu, skoro da je u potpunosti prekrio park sa replikama monumentalnih turskih građevina, javlja Anadolu Agency (AA).

Miniaturk je jedini park ove vrste u gradu na Bosforu i smješten je u zaljevu Zlatni rog.

Dolinu parka ispunjava na stotine minijaturnih građevina iz svih perioda turske historije i anadolske civilizacije, od drevnih istanbulskih, anadolijskih do građevina sa područja kojima je vladalo Osmansko carstvo.

Minijaturne replike smještene su u svom prirodnom ambijentu uz muzičku pozadinu, od slavne Aja Sofije, džamije Selmije, tvrđave Rumeli, kule Galata, manastira Sumela, mauzoleja u Halikarnasu sve do replike Starog mosta iz Mostara.

Sve su građevine napravljene sa svim svojim ukrasima, ali u obliku koji je nešto niži od prosječnog čovjeka.

Tako na stotine hiljada turista svake godine šetajući parkom ujedno putuje kroz vrijeme i historiju, kroz kulturne i civilizacijske epoha gledajući građevine izrađene ljudskom rukom, od onih izgrađenih prije više od 3.000 godina do današnjeg modernog doba.

Budući da su sve građevine u parku postavljene pod otvorenim nebom na 60.000 kvadratnih metara, proteklih dana gotovo sve one prekrivene su debelim slojem snijega koji je ovih dana zabijelio grad na Bosforu. (Tuzlanski.ba)