Kenijska policija uhapsila je muškarca za kojeg se sumnja da je ubio najmanje devet žena.

Horor u Keniji: Nađena raskomadana tijela, ubica priznao da je usmrtio 42 žene
Foto: Screenshot | Deponija na kojoj su pronađena tijela

Tijela žrtava su pronađena osakaćena u napuštenom kamenolomu koji se koristio kao odlagalište smeća.

Policija navodi da je Jomaisi Khalisia (33) priznao da je od 2022. godine ubio 42 žene, uključujući svoju suprugu.

Uhapšen je u baru danas rano ujutro dok je gledao finale Eura. U petak su u kamenolomu Mukuru u Nairobiju pronađena prva raskomadana tijela.

"Priznao je da je namamio i ubio 42 žene te njihova tijela bacio na odlagalište", rekao je Mohamed Amin, voditelj Uprave za kriminalističke istrage (DCI), a prenosi BBC. 

Raskomadao žrtve mačetom

Policija je pretresla kuću osumnjičenika i u njoj pronašla više predmeta koji su mogli pripadati žrtvama; poput 10 telefona, laptop, osobne iskaznice i žensku odjeću.

Pronašla je i mačetu kojom je Khalisia vjerovatno raskomadao žrtve te devet vreća poput onih u kojima su se nalazila tijela. 

Vlasti su ogradile odlagalište. Pronađene žrtve su bile u dobi od 18 do 30 godina i sve su ubijene na isti način.

Za sada nije poznat motiv za ubistva. Policija je uhapsila osumnjičenika nakon forenzičke analize mobilnog telefona koji je pripadao jednoj od žrtava. 

Istražuje se umiješanost policije

"Sve je jasnije da imamo posla sa serijskim ubicom, psihopatskim serijskim ubicom koji ne poštuje ljudski život", rekao je Amin.

Kenijski policijski nadzornik je ranije kazao kako se istražuje moguća umiješanost policije budući da je odlagalište blizu policijske stanice. 

Skupine za ljudska prava optužile su policiju da je ranije ovog mjeseca ustrijelila desetke ljudi koji su prosvjedovali protiv planiranog povećanja poreza, s time da su neki od njih pritom smrtno stradali.  

U petak je šef kenijske policije Japhet Koome podnio ostavku, dan nakon što je predsjednik William Ruto zbog prosvjeda smijenio cijeli kabinet.