FBI je u petak saopštio da je Donalda Trumpa pogodio metak ili fragment iz jednog, koji je ispalio potencijalni atentator na svom skupu u Pensilvaniji ranije ovog mjeseca.

FBI riješio dileme o atentatu na Trumpa: Pogođen je metkom
Foto: X.com

“Ono što je pogodilo bivšeg predsjednika Trumpa u uho bio je metak, bio cijeli ili rascjepkan u manje dijelove, ispaljen iz puške preminulog subjekta”, stoji u saopćenju ureda.

Potvrda Ministarstva u petak da je bivši predsjednik pogođen metkom u uho označava njegov najnoviji pokušaj da uguši politički nemir. Novo saopćenje dosad je najdirektnije od federalnih snaga za provođenje zakona o Trumpovoj povredi, iako malo mijenja u praktičnom smislu, piše CNN.

Neki službenici za provođenje zakona, uključujući direktora FBI-a Christophera Wraya, ranije su javno rekli da nije jasno je li Trump pogođen metkom ili šrapnelom, koji je fragmentirani komad municije. Drugi su se dužnosnici pitali je li Trumpa uopće pogodio metak ili ga je pogodio komad stakla ili čak ozlijedio prilikom pada.

"Kao što sam rekao, mislim da u vezi s bivšim predsjednikom Trumpom postoji pitanje je li metak ili šrapnel pogodio njegovo uho", posvjedočio je Wray pred Kongresom ranije ove sedmice.

Pitanja o Trumpovoj rani izazvala su političku reakciju, jer je bivši predsjednik rekao da je "primio metak za demokratiju" i napao Wraya na njegovoj platformi društvenih medija zbog njegova svjedočenja.

Vezani članak Trump odbacio navode direktora FBI-a i tvrdi da je povreda njegovog uha uzrokovana metkom

Sa svoje strane, Trump je u više navrata tvrdio da ga je pogodio metak, pišući na svojoj platformi Truth Social da je "nažalost, metak pogodio moje uho, i to jako".
 
"Nije bilo stakla, nije bilo gelera. Bolnica je to nazvala ranom od metka u uhu i to je bilo tako. Nije ni čudo što je nekadašnji slavni FBI izgubio povjerenje Amerike!" Trump je objavio.

Njegova kampanja također je odbacila bilo kakve druge implikacije, a Trumpov savjetnik Steven Cheung rekao je za CNN da je "svako ko vjeruje u ovu zavjereničku glupost ili mentalno zaostajao ili namjerno širi neistine iz političkih razloga".