Kriminalna mreža je proizvodila lažno vino u Italiji, a zatim ga slala širom svijeta, koristeći dobro uspostavljene lance distribucije i poštene trgovce vinom.

Foto: EUROPOL | Prodavali lažno vino i do 30 hiljada eura

Međunarodna istraga kriminalne mreže, specijalizovane za falsifikovanje luksuznih francuskih vina, rezultirala je ključnim otkrićima i hapšenjima u Italiji.

Francuska Žandarmerija, uz podršku italijanskih karabinjera i švicarske federalne policije, u saradnji sa Europolom i Eurojustom, razbila je operaciju koja je falsifikovala vina iz prestižnih francuskih Grand Cru vinograda, prodajući lažne boce po cijeni do 15.000 eura.

Tokom akcije, izvedeno je 14 racija u Torinu i Milanu, gdje su otkrivene velike količine falsifikovanih boca vina, vinske etikete, proizvodi od voska, kao i oprema za ponovno zatvaranje boca.

Među zaplijenjenom robom našla se i luksuzna roba, gotovina u iznosu od preko 100.000 eura, te elektronska oprema ukupne vrijednosti od 1,4 miliona eura.

Kriminalna mreža je proizvodila lažno vino u Italiji, a zatim ga slala širom svijeta, koristeći dobro uspostavljene lance distribucije i poštene trgovce vinom.

Vješto falsifikovane boce nosile su etikete i ambalažu koje su imitirale proizvode iz renomiranih francuskih vinograda, obmanjujući tako kupce koji su plaćali visoke cijene za lažne proizvode.

Istražitelji su povezali ovu operaciju sa ranijim slučajevima falsifikovanja vina, a forenzička analiza otkrila je sofisticirane tehnike koje su kriminalci koristili za krivotvorenje.

Također su otkriveni tragovi koji povezuju današnju mrežu s prethodnim operacijama falsifikovanja iz 2015. godine, u kojima su učestvovali i ruski državljani.

Nastavak istrage ukazao je na prisustvo novih falsifikovanih boca vina na švicarskom i italijanskom tržištu, što je dovelo do daljnjih zapljena i otkrića novih ruta distribucije ovih lažnih luksuznih proizvoda.