Foto: Tuzlanski.ba

Iz organizacije „Ljekari protiv eksperimenata nad životinjama" požalili su se da i ova odluka im brojne nedostatke.

majmunko-kozmetika

Na teritoriji Evropske unije, od 11. jula, na snazi je uredba koja zabranjuje testiranje kozmetičkih proizvoda na životinjama. Takođe, ova odredba zabranjuje i reklamiranje ovakvih proizvoda, i na taj način sprečava proizvođače iz Evropske unije, da svoje proizvode testiraju na životinjama izvan njenih granica.

Međutim, protivnici testiranja proizvoda na životinjama i dalje nisu postigli apsolutno sve što su željeli! Iz organizacije „Ljekari protiv eksperimenata nad životinjama" požalili su se da i ova odluka im brojne nedostatke.

Jedna od njenih „rupa" je to što se zabrana primjenjuje samo na kozmetičke proizvode. Ukoliko se neki sastojak koristi za proizvodnju deterdženta, on se smije testirati na životinjama, jer to spada u testiranje hemikalija. Međutim, ta ista hemikalija se dalje koristi u kozmetičke svrhe. Dakle, prethodno je testirana na životinjama.

mis-kozmetika

Takođe, ukoliko neki proizvođač želi da svoje proizvode proda u Kini, on ih prvobitno mora testirati na životinjama, jer tamošnji zakon to zahtjeva.

Ovaj vid provjere ispravnosti proizvoda besmislen je i zato što se još uvijek sa sigurnošcu ne može tvrditi da je proizvod testiran na životinjama potpuno bezbjedan za čovjeka.

Inače, izgradnja objekta u kome se vrše testiranja nad životinjama, sa punom opremom, košta 80.000 eura, dok je sprovođenje metoda bez testiranja nad životinjama znatno jeftinije.

Posljednjih godina, postoji mogućnost da se iz ćelija odraslog čovjeka generišu matične ćelije, iz kojih se kasnije mogu stvoriti različiti tipovi ćelija, pa tako i ćelija kože.

Inače, samo unutar granica Evropske unije godišnje se testiranje izvrši nad 12.000.000 životinja. Samo 0,02% ili 2.000 životinja kosristilo se u kozmetičkoj industriji, a ostatak na testiranje lijekova, hemikalija itd. (zivotinje.rs)